Hovenier: Za principe slobode i demokratije vredi se boriti

Ambasador SAD Džefri Hovenier, povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini, kaže da odupiranjem ruskoj agresiji Ukrajina šalje moćnu poruku svetu – da se za principe slobode i demokratije vredi boriti.
Image
Foto: Facebook, U.S. Embassy in Pristina

Hovenier je poručio da borba Ukrajine nije samo borba za odbranu svoje teritorije, već da se radi o odbrani njenog suvereniteta i političke nezavisnosti.

“Odupiranjem ruskoj agresiji, Ukrajina šalje moćnu poruku svetu – da se za principe slobode i demokratije vredi boriti”, poručio je Hovenier.

Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja značajnu pretnju ne samo za Ukrajinu već i za sve nas, upozorio je američki diplomata i naveo da se ne može i neće prihvatiti agresija Rusije.

To je fundamentalni i neprihvatljiv izazov međunarodnom miru i bezbednosti, kazao je Hovenier.

“Ako dozvolimo da Putinova agresija na Ukrajinu uspe, to će ohrabriti autoritarne režime širom svijeta da koriste silu da prekrajaju međunarodno priznate granice i nastoje da nametnu svoju volju drugim državama”, naveo je Hovenier.

Moramo biti čvrsti u našoj rešenosti da se suprotstavimo takvoj agresiji i branimo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je američki ambasador na Kosovu.

“Želim da odam priznanje za nepokolebljivu podršku Kosova Ukrajini. Uvođenje sankcija Kosova Rusiji i podrška ukrajinskim novinarima koji beže od ruske invazije predstavljaju primer istinske solidarnosti”, ocenio je on.

Kosovo je možda malo, ali vaše akcije solidarnosti su značajne, poručio je Hovenier.

“Vaša velikodušnost prema Ukrajincima dok se suočavaju sa ovom egzistencijalnom pretnjom je utoliko značajnija jer kosovski narod dobro razume šta znači da njihovi domovi i sredstva za život budu brutalno ugroženi”, poručio je.

U Prištini je obeležena druga godina invazije Rusije na Ukrajinu.

“Okupili smo se da pokažemo našu solidarnost sa hrabrim narodom Ukrajine i priznamo njihove tragične gubitke. Ali mi ne samo da obeležavamo i skrećemo pažnju na užasna ubistva, sakaćenja i razaranja koja su se dogodila u Ukrajini u poslednje dve godine”, kazao je.

Takođe smo ovde da potvrdimo našu posvećenost kao međunarodni partneri da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi da odbrani svoj narod i svoju teritoriju, svoju demokratiju i njene vrednosti, dok Ukrajina teži svojoj izabranoj budućnosti u okviru evroatlantske zajednice, naveo je američki ambasador na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.