Hovenijer: Dogovor između Srbije i Kosova postoji, to je Ohridski sporazum, od Srpske liste se očekuje da učestvuje na izborima

Američki ambasador o očekivanjima od kosovske i srpske vlade.
Image
Foto: Kim/Video printscreen

„Dogovor između Srbije i Kosova postoji, a to je Ohridski sporazum. Naš fokus je na tome da ga obe strane primene. To podrazumeva nekoliko stvari: za Vladu Kosova da pokuša da deeskalira tenzije na severu i stvori okruženje u kojem obe države mogu da primene ono što je dogovoreno. Sa druge strane, tražimo i od Vlade Srbije da primeni svoje obaveze kojih ima mnogo“, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer nakon donacije telesnih kamera Kosovskoj policiju u Generalnoj direkciji KP Prištini.

Hovenijer je naveo da treba pronaći mirno rešenje za situaciju na severu Kosova.

„Nastavljamo da razgovaramo sa Vladom Kosova o stanju na severu Kosova i savetujemo deeskalaciju situacije i izbegavanje pretnji nasiljem“, kazao je Hovenijer.

Američki ambasador se osvrnuo i komentare predstavnika Srpske liste nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu.

„Imam da kažem nekoliko stvari. Mislim da su, tokom svog boravka tamo, znali da Amerika smatra Kosovo nezavisnom, demokratskom državom, još od 2008. i da radimo sa Srpskom listom, koja je opoziciona stranka u kosovskoj Vladi, kao i sa ostalim strankama u Vladi Kosova. Mi odbacujemo bilo kakve predloge da je Kosovo bilo šta osim nezavisne države i to uključuje i sever Kosova. Tačno se zna gde je granica, a to je severno od Mitrovice. Očekujemo da Srpska lista igra svoju ulogu kao politička stranka u nezavisnom Kosovu“, rekao je Hovenijer.

On je dodao da su predstavnici Srpske liste u Vašingtonu čuli da treba da učestvuju na sledećim izborima kao partija.

„Siguran sam i da su predstavnici Srpske liste čuli očekivanja da i oni i Srbi na Kosovu učestvuju na izborima kada oni budu raspisani“, rekao je.

Na pitanje da li će bez dogovora između Srbije i Kosova doći do novog konflikta u Severnoj Mitrovici, Hovernijer je podsetio da dogovor već postoji i da je to Ohridski sporazum.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.