Hovenijer: Nadamo se da ćemo videti odlaganje primene odluke CBK, veoma smo zabrinuti

Izjavio američki ambasador na Kosovu
Image
Foto: Kim

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer obratio se novinarima u Prištini, nakon što je sa ostalim ambasadorima akreditovanim u Prištini prisustvovao sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i kosovskim ministrom finansija.

Ambasador je naveo da se nada da će doći od odlaganja primene odluke Centralne banke Kosova.

„Kao što sam naveo ranije u izjavi, zabrinuti smo da će primena ove uredbe, ukoliko nema nekih prilagođavanja pogoditi manjinske zajednice, uključujući srpsku. To je razgovor koji smo imali, rekao bih da smo svi iz diplomatskog kora izrazili slične zabrinutosti. Nadamo se da ćemo videti odlaganje ove odluke dok se još ne poradi na tome kako bi se razvila strategija i odredbe koje bi uključile i realnost i zabrinutost manjinskih zajednica, kao i neka praktična pitanja, kako će pojedinci koji su primali novčanu pomoć u kešu iz pošte sada primati u načinu koji im odgovara“, rekao je Hovenijer.

Smatra, kako je dodao, da nema dovoljno javnih informacija koje ovo pojašnjavaju. 

„Poštujemo i podržavamo i pozdravljamo primenu kosovskog Ustava i poštujemo i priznajemo ulogu centralne banke. Zapravo SAD igraju važnu ulogu pomažući i podržavajući ove institucije. Podržavamo napore da se izbegnu finansijski zločini, pranje novca i finansiranje terorizma, ali smo veoma zabrinuti zbog načina na koji je ova uredba primenjena“, dodao je on.

Euronews Srbija


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.