Hovenijer: Napad na Kosovsku policiju u Banjskoj izvela grupa profesionalaca

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izjavio je da je “napad na Kosovsku policiju u Banjskoj izvela dobro organizovana grupa profesionalaca”.
Image
Foto: tr.usembassy.gov

Hovenijer je po završetku sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani rekao za prištinsku Kohu da je potrebno sprovesti detaljnu istragu u vezi oružanog sukoba koji se dogodio 24. septembra u opštini Zvečan.

„To je bio veoma ozbiljan napad izveden od strane dobro organizovane, obučene i profesionalne grupe koja je posedovala pregršt vojne opreme. Američke bezbednosne institucije rade sa Kosovom i partnerima na razjašnjavanju svega što se dogodilo“, kazao je on.

Američki diplomata je naglasio da “količina zaplenjenog naoružanja pokazuje da se ne radi o grupi ljudi koja se spontano okupila”.

„To je bila organizovana grupa, a iza nje stoji struktura koja se pobrinula za obuku i opremu. Želimo da idemo do kraja kada je reč o istrazi, zahtevamo da budu izvedeni pred lice pravde svi oni koji su odgovorni“, naveo je ambasador.

Hovenijer je odbio da komentariše video-snimak objavljen od strane kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje, a u kojem se navodno potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić nalazi u društvu nekolicine Srba koji su napali policajce u Banjskoj.

„Pogledao sam taj snimak. To je sve što mogu da kažem, nisam u poziciji da komentarišem. Mnogo je stvari koje još uvek nisu poznate i komplikovane, mi sve ovo shvatamo veoma ozbiljno. To je bila pretnja Kosovu i narodu sa tragičnim posledicama“, dodao je.

Trenutna političko-bezbednosna situacija, prema rečima američkog ambasadora na Kosovu, odražava potrebu za aktivnim angažovanjem Beograda i Prištine u dijalogu.

Hovenijer je istakao da Sjedinjene Države očekuju da obe strane u potpunosti primene sve ono što je dogovoreno u Briselu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.