Hovenijer: Proces normalizacije završava se uzajamnim priznanjem

Jedna od poruka američkog ambasadora na Kosovu na kraju 2023. godine.
Image
Foto: Video printscreen

Sjedinjene Američke Države se nadaju će se u 2024. godini videti „stvarni napredak“ u dijalogu Kosovo-Srbija. To bi u slučaju Srbije značilo – ispunjenje „obaveza prema sporazuma“, a da Kosovo isto tako ispuni sve svoje obaveze, uključujući napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom – naveo je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

„U februaru i martu ove godine Kosovo i Srbija su preduzeli značajne korake ka normalizaciji svojih odnosa kroz zaključivanje Osnovnog sporazuma i njegovog implementacionog aneksa. Iako je bilo zastoja, mi smo u potpunosti posvećeni njegovoj implementaciji“ – ocenio je Hovenijer u svom obraćanju javnosti na kraju 2023. godine.

„Verujemo da će narod Kosova imati ogromnu korist od pune implementacije obaveza od strane obe zemlje u ovom sporazumu“ – dodao je.

Nadamo se da ćemo u 2024, videti stvarni napredak, uključujući da Srbija preduzima značajne korake da ispuni sve svoje obaveze prema sporazumu, i da Kosovo isto tako ispuni sve svoje obaveze, uključujući napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom – kazao je američki ambasador.

„Na kraju, ovaj proces normalizacije završava se uzajamnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU. Implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog implementacionog aneksa je važan korak ka toj budućnosti“ – naveo je.

Šta je još poručio američki ambasador, pogledajte u nastavku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.