Hovenijer: Razgovara se o dozvoli za MTS, Priština da postupa oprezno

On je rekao da su u toku razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i kosovske vlade oko toga kako da se reši ova situacija.
Image
Foto: Kim/Video printscreen

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) upozorio je Kosovo da treba da bude oprezno kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, te rekao da su u toku razgovori oko rešenja situacije sa dozvolom srpskom telekomunikacionom operateru MTS.

MTS d.o.o. je kompanija osnovana na osnovu Briselskog sporazuma o telekomunikacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kosovska vlada je početkom avgusta donela odluku da ukine licencu za nekoliko kompanija sa „protivustavnim dokumentima“ za registraciju, među kojima je i MTS, ćerka firma Telekoma Srbije. Kao razlog za MTS naveden je „propust u dokumentaciji“, odnosno da pasoš jednog od odgovornih lica nije skladu sa kosovskim propisima.

Na pitanje Radio slobodne Evrope (RSE) kakav je stav američke ambasade oko odluke kosovske vlade da srpskom telekomunikacionom operateru MTS oduzme dozvolu za rad, Hovenijer je na konferenciji za novinare 16. avgusta rekao da se radi o „veoma osetljivom pitanju“.

„U slučaju bilo kog biznisa, čija licenca može da se oduzme, ohrabrujemo Vladu da preduzima takve radnje sa oprezom… Velika je stvar kada oduzmete licencu za rad“, rekao je Hovenijer.

„Pozivamo Vladu (Kosova) da bude veoma, veoma oprezna u akcijama koje preduzima“, rekao je Hovenijer.

Dodao je da je razumno što kosovska vlada očekuje da preduzeća koja posluju na Kosovu poštuju i zakone Kosova, ali da nije razumno da povlači korake bez koordinacije.

„Međunarodna zajednica očekuje od Vlade da koordiniše sa nama, oko načina sprovođenja zakonskih odredbi, oko nečega što je osetljivo, kao što je poslovanje preduzeća čiji su temelji proizašli iz sporazuma (u okviru dijaloga), uz posredovanje EU“, rekao je Hovenijer.

On je rekao da su u toku razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i kosovske vlade oko toga kako da se reši ova situacija.

„Ne želim da prejudiciram ishod ovog (razgovora), i ne želim da trošim vreme na pojedinosti, osim da kažem da smo podržali i podržavamo inicijativu specijalnog predstavnika EU, koji ima odgovornost da obezbedi punu usklađenost sa svim briselskim sporazumima“, rekao je on.

Direktor Telekoma Srbija o dozvoli

Kompaniji Telekom Srbija neće biti ukinut signal na području Kosova, niti oni planiraju dobrovoljno da ga ukinu, rekao je prošle sedmice Vladimir Lučić, generalni direktor ove kompanije nakon što u kosovske vlasti kompaniji MTS d.o.o. poništile sertifikat o registraciji.

Lučić je u razgovoru za Euronews ovakvu odluku nazvao „velikim apsurdom“ i rekao da MTS d.o.o. sada na raspolaganju ima dva pravna leka. Prvi je da u roku od 30 dana podnesu žalbu instituciji koja je poništila registraciju, a drugi da od suda u Prištini traže privremenu meru suspenzije do sudskog spora.

Dodao je da se Telekom Srbija u rešavanju ovog problema oslanja i na pomoć međunarodne zajednice.

„To je jedan višestruki apsurd koji bi ozbiljno ugrozio Briselski sporazum koji onda faktički ne bi postojao, ali mnogo bitnije od svega, potpuno bi odsekao jednu populaciju od mogućnosti da imaju dobru komunikaciju sa ostatkom Srbije, pristup televizijama i dobrom internetu. Čitava jedna srpska populacija od 30.000 domaćinstava bila bi odsečena od telekomunikacija i to bi imalo katastrofalne poruke“, kaže Lučić.

Gašenje MTS-a bi donelo nenadoknadive posledice po opstanak populacije Srba na Kosovu, naveo je.

„Nadam se da će međunarodna zajednica reagovati i da će njihov pritisak biti važan faktor u tome da se naša žalba prihvati“, kaže Lučić.

Telekom Srbija obavestio je Brisel, kao i sve strane ambasade u Beogradu i Prištini o kršenju Briselskog sporazuma.

„Telekom Srbija“ je 4. avgusta saopštio je da je dobio odluku Agencije za registraciju biznisa kosovske vlade da je kompaniji MTS d.o.o. na Kosovu ukinuta dozvola za poslovanje jer „član menadžmenta kompanije ima pasoš izdat od strane Republike Srbije“.

Stav kosovskog ministarstva

Međutim, kosovsko Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine je 1. avgusta objavilo listu na kojoj se našlo desetine kompanija sa spornom dokumentima kojima je obavljena registracija pri Agenciji za registraciju biznisa. Kako je najavljeno, zbog toga će im biti oduzete dozvole za rad.

Ministarka trgovine, industrije i preduzetništva Rozeta Hajdari je navela kako su pojedine kompanije prilikom podnošenja zahteva za registraciju, predale „protivustavna dokumenta“ u kojima se gradovi na Kosovu pominju kao deo Srbije.

Ona je podvukla da se kršenje kosovskog Ustava ne može smatrati „tehničkom greškom“.

Zapravo, radi se o dokumentima koje za gradova na Kosovu izdaju srpski organi i koje zvanična Priština ne priznaje.

Nadležno ministarstvo je saopštilo i da su preduzete disciplinske mere protiv službenika u Agenciji za registraciju biznisa, jer su dozvolili registraciju kompanija sa spornim dokumentima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.