Hovenijer: SAD žele da vide napredak, kako rešiti izbore na severu je stvar kosovskih vlasti

„Pitanje kako će se održati izbori na severu je unutrašnje pitanje za Kosovo."
Image
Foto: Ekonomia online

Ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier), rekao je da zahtevi njegove zemlje prema prema kosovskoj vladi nemaju veze sa pritiscima, te da SAD zanima jedino napredak, a na kosovskim vlastima je kako će rešiti izbore na severu.

„Pitanje kako će se održati izbori na severu je unutrašnje pitanje za Kosovo. Bilo da se to radi ostavkom gradonačelnika opština, ili kroz proces u kom birači glasaju za smenu aktuelnih gradonačelnika (peticijom)… nas samo zanima da vidimo napredak“, rekao je Hovenijer tokom današnjeg razgovora sa novinarima u Prištini.

‘Pomešani’ odnosi oko nekih pitanja

Ambasador SAD u Prištini je napomenuo i da je bilo nesuglasica sa Vladom premijera Aljbina (Albin) Kurtija oko „nekih konkretnih pitanja“. Precizirao je da se radi o odluci Vlade da uz pratnju policije uvede albanske gradonačelnike u opštinske zgrade na severu. Zbog toga su, kako je rekao, odnosi Kosova i SAD bili „pomešani“.

„Poštujem pravo premijera (Aljbina Kurtija) da donosi svoje odluke i određuje šta smatra da je najbolje za njegovu zemlju. On je demokratski izabran premijer jedne demokratske države“, rekao je Hovenijer.

Međutim, kako je dodao, SAD daju savete i sugestije kako bi se izbegle tenzije i problemi koji ometaju rad oko primene Ohridskog sporazuma, kojim bi trebalo da se postigne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

„Ponekad postoje posledice po njega (Kurtija), kada ne postoji nivo koordinacije ili saradnje, ili kada se naši saveti ne uzimaju u obzir ili se ne postupa prema njima“, rekao je ambasador.

‘SAD su snažno uz Kosovo, u to ne treba sumnjati’

Međutim, naglasio je ambasador, „ne bi trebalo biti sumnje i nadam se da je vrlo jasno: SAD su snažno i dugoročno posvećene narodu Kosova“.

„Zato tražimo od Kosova da odmah primeni Ohridski sporazum. Da krenemo brzo, smišljeno, da unapredimo pregovore o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, dodao je.

Puna primena Ohridskog sporazuma, sa obe strane

U tom kontekstu, ambasador Hovenijer je rekao da se SAD zalažu za proces deeskalacije, odnosno za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

„Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosova i zatražili smo od Vlade da preduzme mere. Takođe smo zatražili od Vlade Srbije da preduzme mere za postizanje deeskalacije na severu Kosova. Želimo da izbegnemo nemire, pretnje nasiljem i druge stvari koje ometaju naše mogućnosti da radimo sa stranama sa fokusom na strateške ciljeve, a to je puna primena Ohridskog sporazuma, sa obe strane“, rekao je on.

Ambasador SAD-a je podsetio da se Kosovo obavezalo da će ispuniti dogovor sa EU, te da SAD pozdravljaju takvu odluku i vide je kao pozitivan korak ka deeskalaciji.

„Bez napretka u dijalogu (sa Srbijom) uz posredovanje EU, Kosovo neće moći da postane članica EU, Kosovo neće moći da napreduje ka učlanjenju u Partnerstvo za mir“, rekao je Hovenijer.

Ocenio je da su zahtevi SAD i drugih partnera legitimni, imajući u vidu podršku koju daju Kosovu, te dodao da je jedan od najvećih strateških ciljeva „da Kosovo zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama“.

O zabrani uvoza robe iz Srbije

omentrašući odluku kosovske vlade da zabrani uvoz robe poreklom iz Srbije, Hovenijer je podvukao da Vašington podržava slobodu protoka robe i ljudi.

„Pošto Kosovo i Srbija teže evropskim integracijama, obe zemlje treba da preduzmu mere za promovisanje većeg prekograničnog protoka robe, a ne da preduzimaju korake koji ometaju kretanje“, rekao je on.

Hovenijer je rekao da SAD zabranu uvoza srpske robe tretiraju kao ozbiljno pitanje, koje, kako je rekao, izgleda utiče i na uvoz lekova i drugog medicinskog materijala iz Srbije.

Naveo je da su se do sada, kako je on razumeo, lekovi i drugi medicinski materijali uvozili iz Srbije.

Kosovska vlada je 14. jula zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama i uvoz robe poreklom iz Srbije zbog „bezbednosnih“ razloga. Potom je odluka preinačena, odnosno na snazi je ostala samo ona oko zabrane uvoza srpske robe.

U međuvremenu je ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić rekao da se „ubrzo“ očekuje povlačenje ove odluke, ali da Kosovo očekuje i da Evropska unija ukine kaznene mere prema Prištini.

Upitan da prokomentariše ovu izjavu, Hovenijer je rekao:

„SAD nastavljaju da ohrabruju Vladu Kosova da preduzme mere za promovisanje slobodnog kretanja robe, bez obzira na to da li EU preduzima korake ili ne. Savetovaću da se delovanje Vlade Kosova po ovom pitanju ne povezuje sa očekivanjima šta će EU uraditi ili ne oko onog što kvalifikuje kao privremene i mere“.

‘Zajednicama na Kosovu treba pružiti pravnu zaštitu’

Govoreći o pravima koje nevećinske zajednice na Kosovu uživaju, Hovenijer je naveo kako je za SAD prioritet ono što piše u Ustavu i Deklaraciji o nezavisnosti, odnosno da je „Kosovo multietnička država, u kojoj je neophodno obezbediti zaštitu zajednica“.

„Verujem da neke zajednice nisu srećne. Smatraju da nemaju pravnu zaštitu, a ponekad čak ni poštovanje koje traže od društva ili čak od Vlade. Deo našeg dijaloga sa Vladom i organizacijama civilnog društva je o tome kako možemo pomoći Kosovu da bude uspešnije oko integracije svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, da osete da je ovo njihov dom, gde se prema njima postupa sa dostojanstvom i poštovanjem. Ostvaren je napredak u mnogim oblastima, ali mislim da ima još mnogo posla da se uradi“, rekao je američki ambasador.

‘O’Brajen puno toga zna o Kosovu i Srbiji’

Ambasador Hovenijer je govorio i o nominaciji Džejmsa O’Brajena (James O’Brien) na mesto pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja. Najpre je rekao da nije praksa da to pitanje komentariše dok se ne dobije potvrda američkog Senata, dodajući da se nada da će O’Brajen biti izabran na ovu funkciju kako bi „unapredio strateške ciljeve SAD-a na Kosovu“.

„Sve što mogu da kažem je da predsednik Bajden (Joe Biden) veruje da je nominovao nekoga ko je veoma kvalifikovan za tu funkciju. Imao sam zadovoljstvo da radim sa gospodinom O’Brajenom na regionalnim pitanjima u prošlosti. Puno zna o regionu, a takođe ima iskustva oko Kosova i Srbije“, rekao je Hovenijer.

O’Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu između Kosova i Srbije 1999. godine. Takođe je u dve američke administracije bio specijalni predsednički izaslanik. Bio je viši savetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.