Isključenja vode u Gračanici: Trijumfalistički, bez poštovanja profesionalnih standarda i prava građana

"Ovakvi postupci privatnih preduzeća, zvaničnih institucija, ali i medija ukazuju na to da se etnička netrpeljivost iz političkih izjava preliva i na institucionalno delovanje".
Image
Foto: Video printscreen

Regionalna kompanija za vodosnabdevanje Priština otpočela je ovog meseca akciju obustave vodosnabdevanja potrošačima koji imaju neizmirene račune za vodu. Akcija je prethodno najavljena saopštenjem, a sa njenim sprovođenjem u opštini Gračanica počelo se ove nedelje. Akcija se izvodi uz asistenciju policije, međutim, uz pripadnike koji ne govore srpski, kao i zaposleni vodovoda koji su bili na terenu, te uz medijske ekipe koje snimaju isključenja, ulazeći bez odobrenja na privatne posede potrošača koji su isključivani sa vodovodne mreže. Nevladina organizacija Nova društvena inicijativa iz Severne Mitrovice izrazila je nespokoj i uznemirenost zbog postupaka pripadnika policije, zaposlenih u vodovodu, kao i pojedinih medija tokom akcije. Ističu da je akcija obustave usluga dužnicima uobičajena, ali upozoravaju na način na koji je ova akcija sprovedena – „trijumfalistički i nedostojno profesionalnih standarda kako policije, tako i medija koji su o akciji izveštavali“ i uz nepoštovanje prava građana.

„Nejasno je zašto je Regionalna kompanija za vodosnabdevanje Priština na prvom mestu uopšte zatražila da jedna uobičajena radnja bude snimana od strane medija, posebno imajući u vidu da su medijske ekipe zalazile u privatne, ograđene posede građana. S druge strane, brojni snimci prisutnih medija pokazuju da, dok se Regionalna kompanija za vodosnabdevanje Priština pobrinula da obezbedi prisustvo medija, ona nije obezbedila prevodioca kako bi mogli da uspostave dostojnu i razumljivu komunikaciju sa svojim korisnicima iz srpske zajednice“ – podcrtavaju iz NSI-a.

„Jezičku barijeru nije mogla da prebrodi ni patrola Kosovske policije koja je akciju obezbeđivala, a čiji službenici, uprkos zakonskoj obavezi institucija da obezbede prevod na sve službene jezike, uključujući srpski, su od građana srpske nacionalnosti insistirali da oni budu ti koji će da govore na albanskom jeziku“ – dodaju.

Upravo je ovaj zahtev pripadnika policije i zaposlenih u vodovodu naišao na široku podršku korisnika društvenih mreža koji su delili video snimke isključenja, deleći i rečenicu pripadnika KP-a – „O govori albanski, samo albanski“.

Iz NSI podsećaju da su pojedini mediji i sami ocenili da takav pristup policajaca zaslužuje „poštovanje“.

„Ovakvi postupci privatnih preduzeća, zvaničnih institucija, ali i medija ukazuju na to da se etnička netrpeljivost iz političkih izjava preliva i na institucionalno delovanje“ – podcrtavaju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.