Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Rok za „oslobađanje“ zgrade u Bošnjačkoj mahali odlaže se za dve nedelje

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, izjavio je da je rok za "oslobađanje" zgrade u Bošnjačkoj mahali pomeren za dve nedelje, javljaju mediji.
Image
Foto: Kontakt Plus

U toj zgradi nalaze se četiri intitucije koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije – Kancelarija za KiM, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovački okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Prvobitni rok dat od strane opštinskih inspektora službenicima u četiri institucije Srbije u severnom delu Mitrovice da napuste zgradu u kojoj rade, ističe danas.

Zaposleni u ove četiri ustanove danas su se uredno pojavili na svojim radnim mestima.

Ispred zgrade je od ranog jutra bilo okupljeno i desetak novinarskih ekipa.

Predstavnici gradonačelnika Erdena Atića u utorak su obavestili zaposlene „da moraju da napuste svoja radna mesta i isele se iz zgrade u roku od tri dana“.

Tim povodom, oglasila se i međunarodna zajednica.

„Zabrinuti smo zbog implikacija na bezbednosnu situaciju nedavnih odluka koje je donela administracija opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, kojima se, između ostalog, traži od subjekata pod upravom Srbije da napuste svoje prostorije, ukoliko ne dostave traženu dokumentaciju u kratkom roku“, naveo je portparol EU, Peter Stano.

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini naveli za Radio slobodnu Evropu da lokalne vlasti nisu koordinisale sa međunarodnom zajednicom u vezi sa odlukom o „oslobađanju“ prostorija.

Takođe su poručili da ta odluka nije ni u skladu sa zahtevima da se ne preduzimaju akcije koje mogu da dovedu do eskalacije situacije, ali i da su savetovali kosovsku vladu i gradonačelnike da se uzdrže od preduzimanja radnji koje mogu da povećaju tenzije.

„Pitanje objekata koje koriste srpske institucije na Kosovu treba rešiti u Briselu“

Ambasada SAD: Vlasti Severne Mitrovice bez koordinacije odlučile o ‘oslobađanju’ opštinskog objekta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.