Jakšić: Odluka suda „solomonsko rešenje“, borba se nastavlja

U vezi sa eksproprijacijom zemljišta na severu Kosova
Image
Foto: Kontakt Plus

Pravnik Marko Jakšić, smatra da je odluka Osnovnog suda u Prištini, kojom je poništena preliminarna odluka kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, „solomonsko rešenje“. Ujedno ocenjuje, da će u narednom periodu, uslediti još duža borba u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na severu Kosova.

Osnovni sud u Prištini – odeljenje za Upravna pitanja, nedavno je poništio odluku kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine, ali je istovremeno vratio predmet vladi na ponovno odlučivanje.

Član pravnog tima koji je zastupao tužbu protiv kosovske vlade u vezi sa eksproprijacijom zemljišta na severu Kosova, Marko Jakšić, ističe zadovoljstvo što je sud uvažio argumentaciju iz tužbe u vezi sa nepravilnostima tokom procesa donošenja preliminarne odluke od strane kosovske vlade, ali istovremeno smatra da sud nije bio dovoljno hrabar.

„Našao je ‘solomonsko rešenje’ i taj predmet je vratio vladi na ponovno odlučivanje, iako je trebalo da odbaci čitav proces eksproprijacije“, smatra Jakšić.

Iako odluku suda vidi kao ostvarenje male pobede, ističe da ih čeka duža borba u narednom periodu, jer kako tvrdi, „režim Aljbina Kurtija sigurno neće odustati od nasilnih eksproprijacija u cilju militarizacije severa“.

„Bitno je da smo mi najzad pravno razgolitili njegov cilj i očigledno da će on ukoliko bude donosio novu odluku morati u njoj da napiše koja je svrha eksproprijacije koja se dešava na prostoru celog severa Kosova, a to je militarizacija. Ovaj zakon koji važi, trenutno ne prepoznaje mogućnost da se eksproprijacija vrši za te svrhe, tako da će ova borba trajati još neko vreme, a čini mi se da će Kurtijeva vlada usvojiti novu preliminarnu odluku u vezi sa eksproprijacijom na severu“, zaključuje pravnik Marko Jakšić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.