Jeremić: EU nam nudi nastavak iluzije o članstvu za realno priznanje Kosova, ekonomska integracija – da, ali politička – ne

„Srbija bi trebalo da zatraži redefinisanje SSP sa EU i razdvajanje političkih i ekonomskih integracija. Ekonomska integracija – da, ali politička integracija – ne, jer nam traže da priznamo Kosovo".
Image
Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi trebalo odlučno i jasno odbaciti ponudu EU kojom od Srbije traži stvarno priznavanje Kosova i Metohije kao nezavisne države, a zauzvrat joj nudi, kako je naveo – „privremeni nastavak iluzije“ da će postati članica unije.

„Srbija ne bi bila primljena u EU čak i da prizna ’Kosovo’ i zato mora da odbaci ’francusko-nemački’ plan za nezavisnost Kosova i Metohije i redefiniše svoje odnose sa EU tako da teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), koje je ostvarivo i ne zahteva priznavanje Kosova“, rekao je Jeremić televiziji Blic, saopšteno je iz njegove stranke.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka jedina stranka koja se zalaže za odbacivanje francusko-nemačkog plana ne samo na nivou slogana, nego nudi jasnu politiku i konkretne korake kako da se to postigne, a da se istovremeno ne naruše ekonomski odnosi sa EU.

„Srbija bi trebalo da zatraži redefinisanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i razdvajanje političkih i ekonomskih integracija. Ekonomska integracija – da, ali politička integracija – ne, jer nam traže da priznamo Kosovo, što je neprihvatljivo“, rekao je Jeremić.

Jeremić, inače i bivši ministar spoljnih poslova, naveo je da i nijedna druga država Zapadnog Balkana takođe neće postati članica EU, nego EEP, što podrazumeva unutrašnje reforme vrlo slične onim koje se sprovode u procesu pristupanja EU.

„EEP je sve što i EU, osim zajedničke spoljne i bezbednosne politike, koju Srbija ne može da ima sa EU zbog neprihvatljivog uslova da prizna ’Kosovo’ i da uvede sankcije Rusiji. To je takođe povezano sa Kosovom i Metohijom, jer se ne može u istom dahu biti i protiv nezavisnosti ’Kosova’ i za sankcije Rusiji, zbog njihovog prava veta u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka odlučila da na izborima nastupi „samostalno, časno i pošteno“ pod sloganom „Siguran izbor – ozbiljni ljudi“ i da kandiduje odlučno odbijanje „francusko-nemačkog“ sporazuma, povratak ekonomske suverenosti Srbije i zabranu iskopavanja litijuma, što će, kako je ocenio – građani prepoznati na izborima raspisanim za 17. decembar.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.