Kim: U centru Gračanice Kosovska policija prebila i uhapsila dva srpska mladića

U centru Gračanice prebijena su i uhapšena dva srpska mladića od strane pripadnika KP-a. Ispred policijske stanice okupljeno je dvadesetak građana koji traže da prestane policijska brutalnost.
Image
Foto: Kim

A.M. i M.M. zaustavljeni su u centru Gračanice od strane trojice policajca.

„Dva dečka srpske nacionalnosti prolazila su kolima kroz centar Gračanice, zaustavili su ih policajci verovatno zbog rutinske kontrole. Dečko koji je vozio automobil nije bio vezan pojasom zbog čega mu je policajac napisao kaznu na albanskom, mladić ga je upitao da li može da mu prevede na srpski jezik, na šta je on odgovorio ’da li znaš ti gde živiš’. Policajci su ga nakon toga udarili i uhapsili“, rekla je za Kim radio osoba koja je želela da ostane anonimna.

Prema njenim rečima, M.M. je bačen na pod, a zbog iščašenja ramena prebačen je u bolnicu u Gračanici.

„Saznali smo od strane drugara da su policajci nakon tog bili u Fratelo (lokalna picerija) i zabranili prisutnima da pokazuju i dele snimak jer su to deca srpske nacionalnosti“, dodala je.

Aleksandar Vasić svedok prebijanja dvojice srpskih mladića u Gračanici nakon davanja izjave u policijskoj stanici, naveo je za novinare da su to bili policajci albanske nacionalnosti:

„Mladiću je u roku od pola sata policija napisala dve kazne, nakon čega je on izašao da ih pita zašto mu ponovo pišu kaznu, ali mu nisu dozvolili da izađe iz auta. Kada su mu uručili kaznu, njegov brat je rekao zašto ste pisali kaznu na albanskom a ne na srpskom, nakon čega je počelo guranje. On nije nasrnuo na njih ni jedne sekunde. Oni su ga bacili dole i dečko je pokušao da se odbrani“.

Ispred policijske stanice u Gračanici okupljeno je oko dvadesetak ljudi koji traže da prestane policijska brutalnost prema meštanima. Među njima se nalaze i predsednik PO Priština Novak Živić, predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik Skupštine Opštine Gračanica Milan Dimitrijević, ali i pojedini lokalni predstavnici.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić ušla je u policijsku stanicu, u zgradi se trenutno nalaze i drugi svedoci večerašnjeg događaja.

Novak Živić odbio je da medijima da izjavu, rekavši da se tu nalazi kao građanin.

Predstavnici Policijskog inspektorata su obavešteni o slučaju i nalaze se u policijskoj stanici u Gračanici.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.