Krasnići: Ministarstvo nije dobilo zvanično obaveštenje o inicijativi za smenu gradonačelnika

Oglasio se kosovski ministar lokalne samouprave.
Image
Foto: Kosovo online

Upoznati smo sa medijskim izveštajima da je potpise prikupila ‘inicijatorska grupa’, međutim, Ministarstvo administracije lokalne samouprave nije primilo nikakvo zvanično obaveštenje u vezi sa ovom inicijativom od predsednika skupština opština ili članova inicijativne grupe kako je predviđeno Administrativnim uputstvom – saopštio je kosovski ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

Krasnići se oglasio na svom Fejsbuk nalogu nakon što su pojedini mediji propratili predaju zahteva za razrešenje gradonačelnika. Kako je javio Kosovo online, predaja zahteva je pokušana u sve četiri opštine na severu Kosova.

Krasnići, sa druge strane, navodi da Administrativno uputstvo jasno definiše postupak pokretanja, organizovanja i dostavljanja građanske inicijative za razrešenje predsednika opštine:

„Svaki građanin ili grupa građana sa pravom glasa u dotičnoj opštini ima pravo da pokrene inicijativu za smenu predsednika opštine. Zahtev za uklanjanje mora da potpiše najmanje 20% birača sa pravom glasa i mora da sadrži sve elemente i podatke prema ovom Administrativnom uputstvu“.

„Zainteresovani građani za pokretanje ovog postupka osnivaju inicijalnu grupu koja, pre početka prikupljanja potpisa, mora da obavesti predsednika Skupštine opštine, koji zatim obaveštava MALS i CIK“ – naveo je takođe.sa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.