Kurti i Svećlja: Tražimo oslobađanje policajaca, međunarodna zajednica da izvrši pritisak na Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja zatražili su oslobađanje pripadnika Kosovske policije uhapšenih od strane MUP Srbije.
Image
Foto: Kim

U Prištini je danas održan sastanak Saveta za bezbednost, na kojem se razgovaralo o “agresivnom postupku Srbije koja je kidnapovala tri policajca na teritoriji naše države”, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

Kosovske institucije su, kako je naveo, pripremile bezbednosni plan – pojačana kontrola vozila koja dolaze iz centralne Srbije.

„U zavisnosti od analiza naših bezbednosnih institucija, preduzimaće se dalji koraci. Naš cilj je bezbednost. Tražimo oslobađanje policajaca i pozivamo međunarodne aktere da izvrse pritisak na Srbiju. Iznenađuje nas ćutanje međunarodnih faktora kada je reč o kidnapovanju tri kosovska policajca od strane organa Srbije“, kazao je Kurti.

Svećlja je rekao da su kosovske institucije posvećene očuvanju reda i omogućavanju slobode kretanja za sve građane.

„Pokušaji destabilizacije dolaze sa adrese našeg suseda. Svedoci smo da maskirane kriminalne grupe, kojima je dirigovano iz Beograda, napadaju policiju i naše građane“, dodao je.

Naglasio je da se tri godine unazad Kosovska policija suočava sa napadima kriminalnih bandi na severu.

„Kao posledica ovih napada veliki broj pripadnika KFOR-a je povređen. Protesti su predvođeni kriminalnim grupama dirigovanim iz Beograda, kao i ‘Severnom brigadom’. Poznata su njihova kriminalna dela. Jedan od njih, M.M. deo je ‘Civilne zaštite’ i on je pre par dana uhapšen. Njegov dosije prikazuje dug spisak nezakonitih radnji, napade i teror nad građanima“, naveo je Svećlja.

Svećlja je istakao da je “Beograd napravio sraman i neprihvatlji korak kidnapujući tri kosovska policajca”.

„Juče sam bio na lokaciji gde su uhapšeni. Tu je bilo ranije krijumčarenja robe i taj put je blokiran. Nemoguće je da naši policajci budu na teritoriji Srbije, to je njihova propaganda. Ovaj kriminalni čin učinjen je zbog osvete i treba da se osudi od strane međunarodnih faktora. Pozivamo na oslobađanje naših policajaca i njihov povratak na Kosovo. Niko nije imun i jači od institucija Kosova. Svaki kriminalac će biti priveden pred lice pravde“, poručio je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti potom je pokazao fotografije terena za koji tvrdi da je bilo mesto gde su pripadnici Kosovske policije uhapšeni od strane MUP Srbije.

Naglasio je da su “SAJ” i “Kobre” posmatrale trojicu policijaca, te da su ih potom priveli.

Kurti je naveo da ga čudi “što se KFOR još uvek ne oglašava povodom oko ovog slučaja”.

„Ćutanje KFOR-a ne doprinosi deeskalaciji i pravdi. Nema smisla da za događaj koji se dogodio na teriroriji Kosova nema zvaničnog saopštenja“, kazao je.

Naveo je da su u kontaktu sa Kancelarijom za vezu u Beogradu kako bi se informisali o stanju uhapšenih.

Za uhapšenog M. M. navodi da je kriminalac, da nije uhapšen zbog sukoba u Zvečanu, ali i da je njegovo hapšenje izazvalo paniku kod svih.

„Hapšenje policajaca je osveta Srbije“, smatra Kurti.

Na pitanje “da li je moguće ojačati granicu sa Srbijom”, kosovski premijer je odgovorio da je “17 odsto teritorije na severu Kosova planinska oblast”, kao i da “nije jednostavno postaviti patrolne jedinice na svakih 50 metara”.

Prisustvo pripadnika specijalne jednice Kosovske policije u četiri opštine na severu se, prema rečima Kurtija – “može smanjiti samo ukoliko kriminalci budu u zatvoru ii se vrate odakle su došli”.

Naveo je i da sa “nasilnim ekstremistima na severu” neće porediti ostale građane koji tamo žive, pošto su oni u većim mukama jer su im “ekstremisti blizu”.

Na pitanje da li je vozilima sa srpskim registarskim oznakama zabranjen ulazak na Kosovo, Kurti je odgovorio:

„Na granici su pojačane mere bezbednosti. Stanje nije normalno i jasno je da agresija dolazi iz Srbije. Kao mere bezbednosti doneli smo odluku da pojačamo kontrole.“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.