Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Kurti izneo svoj predlog: Osam koraka za deeskalaciju na severu

Naveo i očekivanja od Srbije.
Image

Kosovski premijer Aljbin Kurti u novom video obraćanju javnosti izneo je svoj predlog za deeskalaciju na severu Kosova koji je, kako je naveo, izneo i evropskim posrednicima na poslednjem sastanku u Briselu.

„Preciznije, koraci koje smatramo neophodnim i na koje smo spremni da se obavežemo su sledeći:

  • smanjiti prisustvo Policije Kosova u i oko opštinskih zgrada postepeno, srazmerno smanjenju nasilja;
  • omogućiti pun pristup i praćenje, od strane EULEX-a i zainteresovanih NVO za ljudska prava, sudskim postupcima u vezi sa počiniocima nasilja;
  • organizovati prevremene izbore u četiri severne opštine kada ih pokrene peticija za opoziv koju podržava najmanje 20 procenata biračkog tela, kao što je predviđeno kosovskim zakonom. Datum izbora se utvrđuje nakon što predsednica potvrdi da su ispunjeni uslovi za opoziv;
  • naložiti naknadno četvorici dotičnih gradonačelnika da predaju svoja ovlašćenja novoizabranim gradonačelnicima nakon sertifikacije od strane CIK-a u skladu sa kosovskim zakonom“.

Od Srbije očekuje sledeće:

„povlačenje nasilnih demonstranata kod zgrada opštine i okolnih mesta;
– obavezivanje da će sarađivati u pritvaranju i sudskom procesuiranju prekršilaca od strane Kosova uz praćenje EULEX-a i pune garancije procesa;
– smanjenje borbene gotovosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih kretanja trupa, uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž granice;
– uzdržavanje od ometanja ili mešanja u pravo građana srpske nacionalnosti i svih političkih partija da slobodno učestvuju, bez zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja, u lokalnom izbornom procesu“.

Očekivanja kosovskog premijera za obe strane su:

„Kosovo i Srbija, obavezuju se da će u potpunosti poštovati pravila zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU o slobodnoj regionalnoj trgovini u skladu sa utvrđenim sporazumima“.

„Da zaključimo, želeli bismo da ponovo istaknemo našu posvećenost intenzivnom dijalogu za potpunu, bezuslovnu, uravnoteženu i poštenu doslednost u implementaciju Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju. Deeskalacija situacije i normalizacija odnosa je izvodljiva, imate moju spremnost i volju“ – dodao je.

„Republika Kosovo želi da doprinese deeskalaciji. Smatramo da treba hitno preduzeti akciju ka ovom cilju, i željni smo i spremni da se posvetimo konkretnim koracima koji podržavaju ciljeve deeskalacije i stabilnosti u regionu“ – zaključio je Kurti.

Podsetimo, Kurti se javnosti obratio u istom danu kada je kosovska vlada proglasila Civilnu zaštitu i Severnu brigadu terorističkim organizacijama, uz sve glasnije poruke iz međunarodne zajednice da se traži hitno smirivanje situacije na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.