Kurti se na srpskom zahvalio zbog „vere u bolje Kosovo“: Primećujemo interesovanje za integracijom

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, obratio se večeras javnosti na srpskom jeziku.
Image
Foto: Video printscreen

Njegova ključna poruka je da kosovske vlasti „premećuju interesovanje“ Srba za integraciju u kosovski sistem.

Svoju tvrdnju bazira na dve informacije – broj onih koji su preregistrovali automobile sa srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu na „RKS“ tablice i povećanje zahteva za izdavanje kosovskog biometrijskog pasoša u odnosu na prošlu godinu i to „od severa do juga“.

„U svetlu ovakvih nedavnih dešavanja, zahvaljujem svima koji su pokazali veru u bolje Kosovo. Puno pozdrava i želim vam svako dobro“ – naveo je Kurti.

Njegovo obraćanje pročitajte u celosti u nastavku:

„Ove nedelje sam bio domaćin posete Parlamentarne skupštine SE u vezi sa zahtevom Kosova za pridruživanje Savetu Evrope. Znamo da članstvo donosi prednosti, posebno pripadnicima nevećinskih zajednica u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu. Stoga smo i posvećeni aplikaciji za članstvo kao najboljem načinu da obezbedimo zaštitu prava svih na Kosovu. Ove posete dolaze u vreme kada građani Kosova prihvataju svoj evropski identitet ne samo u smislu upravljanja i društva, već i sa šansom da se fizički približe našim evropskim susedima zbor vizne liberalizacije. Građani Kosova koji žele da posete svoje porodice i da iz prve ruke vide kulturu zemalja šengenskog regiona, biće slobodni da putuju bez viznog režima od prvog januara.

Zadovoljstvo nam je što se interesovanje za korišćenje ove mogućnosti proteže širom zemlje, od samog severa do juga sa porastom od oko 30% zahteva za biometrijskim pasošima ove godine, u odnosu na prošlu.

S obzirom na preko 3.260 vlasnika automobila do sada koji su od početka novembra zamenili svoje registarske tablice sa tablicama Republike Kosovo, primećujemo interesovanje za integracijom, kao i shvatamo i znamo da je isto u interesu svakog građanina Kosova, svih nas zajedno.

U svetlu ovakvih nedavnih dešavanja, zahvaljujem svima koji su pokazali veru u bolje Kosovo.

Puno pozdrava i želim vam svako dobro“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.