Kurti: Novi nacrt ZSO daleko napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je poslao komentare na nacrt ZSO koji su predstavnici EU i Amerikanci predstavili 21. oktobra.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Šef vlade je tokom posete regionu Metohije odbio da iznese detalje o jučerašnjem sastanku svog zamenika Besnika Bisljimija sa izaslanikom EU za dijalog Mirsolavom Lajčakom.

On je rekao novinarima da je modernizovani nacrt Zajednice napredniji od sporazuma iz 2013. godine.

„Zbog poverljivosti nacrta, ne mogu da govorim o svojim primedbama i kritikama. One su veoma važne, preneo sam ih evropskom izaslaniku preko potpredsednika vlade Besnika Bisljimija 24. oktobra, dva dana pre našeg sastanka u Briselu. Ovo je sasvim drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam poslao primedbu“, naglasio je on.

Kurti je upitan i o nezadovoljstvu dve specijalizovane jedinice Kosovske policije, koje su danas ponovo planirale protest, a koji je otkazan.

Šef vlade je rekao da su mnogo uložili da bi se smanjila opasnost za policajce, ali će se sastati sa njima da vidi kako dalje.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak boravi u zvaničnoj poseti Kosovu. On se juče sastao sa glavnim kosovskim pregovaračem Besnikom Bislimijem, dok je danas ugostio opozicione lidere i neke od akreditovanih ambasadora na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.