Kurti sa ambasadorima: Ponovo traži sanckije za Srbiju

Kosovski premijer Aljbin Kurti održao je danas sastanak sa akreditovanim ambasadorima na Kosovu.
Image
Foto: Kabinet kosovskog premijera

Kurti i prvi potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, informisali su ih o prošlonedeljnom razgovoru u Briselu sa najvišim evropskim zvaničnicima.

Kurti je ponovio ono što je i rečeno odmah nakon sastanka u Briselu – Priština je prihvatila sporazum iz Brisela krajem februara, aneks o impelementaciji iz Ohrida od marta, ali i najnoviji predlog od strane EU i, kako su naveli, SAD-a u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Bio je spreman na potpis, ponavljaju iz kosovske vlade.

Ponavljaju takođe da je Srbija u Briselu, sa druge strane, odbila da potpiše sporazum.

„I umesto toga podnela zahtev za prihvatanje propratnog pisma u kojem između ostalog kaže da neće priznati nezavisnost Kosova, da ne prihvata članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i ne priznaje teritorijalni integritet Kosova“ – dodaje se u saopštenju.

Kurti je na sastanku sa ambasadorima, sa druge strane, ponovio svoj stav o važnosti potpisivanja Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa za sprovođenje, jer „prihvatanje znači potpis, samo potpis znači prihvatanje i garantuje implementaciju“.

Ocenio je da se radi o „uzastopnom kršenju“ sporazuma, „kontinuiranom nepoštovanju“ i „odbijanju potpisivanja“, podsetio na oružani sukob u Banjskoj, 24. septembra, te slučaj hapšenja trojice pripadnika Kosovske policije sredinom juna od strane srpskog MUP-a i ponovo pozvao na uvođenje sankcija Srbiji, a kao „jedini način da se takvi akti i aktivnosti ne ponove“.

On je dodao da „Kosovo ne može da ostane talac Srbije“, te da „pošto ne postoji spremnost i volja Srbije da potpiše i primeni Osnovni sporazum, moramo da idemo napred“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.