Kurti sa predstavnicima Kvinte o uredbi CBK: Poštovati Ustav i zakon

Kosovski premijer Aljbin Kurti i njegov prvi zamenik Besnik Bisljimi sastali su se u petak sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu.
Image
Foto: Kancelarija kosovskog premijera

Među glavnim temama bila je uredba kosovske Centralne banke koja se očekuje da stupi na snagu 1. februara.

„Sa posebnim osvrtom na njen član 35, koji definiše da  jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskog platnog prometa  i u platnom sistemu u Republici Kosovo je evro, kao jedina valuta prema članu 11. Ustava Republike Kosovo i Zakona o Centralnoj Banci Republike Kosovo“ – navodi se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera.

Dodaje se i da je kosovski premijer na sastanku „istakao važnost poštovanja ustavnosti i zakonitosti u zemlji od svih“ i „istovremeno poštovanje nezavisnih autoriteta“, u ovom slučaju Centralne Banke.

Podsetimo, krajem decembra prošle godine kosovska centralna banka usvojila je pomenutu uredbu, na osnovu koje se i tumači da je srpski dinar zabranjen na Kosovu od 1. februara.

Iako su tome prethodile najave iz Beograda da će se tako nešto i dogoditi, niti iz Beograda, niti iz Prištine ima jasnih informacija šta ovakva odluka znači i da li će građani moći i kako u srpskom sistemu da primaju, na primer, svoje plate, socijalna davanja, penzije u dinarima, te i koje će banke vršiti isplate, s obzirom na to da ova uredba reguliše i licenciranje banka i njhovo funkcionisanje na Kosovu isključivo ukoliko poseduju licencu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.