Kurti saopštio dogovoreni plan deeskalacije: Novi izbori na severu, smanjeno prisustvo policije, sprovođenje sporazuma

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio da će vlada na čijem je čelu raditi na rešenju krize na severu i da će se Priština uzdržati od akcija koje bi mogle dovesti do pogoršavanja situacije.
Image
Foto: Kim

Kurti je najavio da će vlada po završetku letnje sezone objaviti saopštenje u vezi sa organizacijom prevremenih lokalnih izbora u četiri opštine na severu, javlja Radio Kim.

Istakao je važnost sprovođenja Osnovnog sporazuma potpisanog u Briselu i njegovog aneksa dogovorenog u Ohridu.

Podsetio je na to da su njegov zamenik Besnik Bisljimi i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, razgovarali pre par dana u Bratislavi.

Cilj tog sastanka je, prema rečima kosovskog premijera, bio da se stvore preduslovi za sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu.

Kurti je naveo je da je Bisljimi postigao dogovor sa Lajčakom u vezi sledećih tačaka:

  • kosovska vlada će javno objaviti da je spremna da radi u pravcu deeskalacije i da ne preduzima mere koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije na severu,
  • povlačenje jedne četvrtine policajaca koji se nalaze u opštinskim zgradama ili oko njih – 25 odsto policajaca će biti prebačeno na druge lokacije u tim opštinama i nastaviće sa zadatkom tamo gde za tim ima potrebe,
  • Kosovska policija zajedno sa EULEX-om i KFOR-om oceniće bezbednosnu situaciju i proceniće da li postoji mogućnost za dodatnim smanjenjem prisustva policije u opštinskim zgradama i u njihovoj blizini.

Kosovski premijer je ponovio da će vlada Kosova će po završetku letnje sezone izaći u javnost sa izjavom o organizaciji prevremenih izbora u četiri opštine na severu.

„To će biti u skladu sa pravnim okvirom. Treba da postoji pravni osnov kako bi se omogućilo organizovanje vanrednih lokalnih izbora. Mora da se stvori okruženje gde će biti moguće sprovesti dobru kampanju uz politički pluralizam i učešće lokalnih zajednica.“

Dodao je da prištinska vlada pridaje značaj vladavini prava u svakom delu Kosova.

„Nema kompromisa kada je reč o vladavini prava, jer bi to ugrozilo demokratiju“, poručio je Kurti.

Rekao je da će čelnici Evropske unije pozvati predstavnike Beograda i Prištine na sastanak u Brisel, kako bi tokom sledeće nedelje razgovarali o rešenju krize na severu Kosova i implementaciji potpisanih sporazuma.

„Oni će utvrditi plan sprovođenja sporazuma koji će dovesti do normalizacije odnosa. Za uspeh Osnovnog sporazuma obe strane treba javno da prihvate da je on obavezujući, jer to srpska strana negira. Sporazum treba u potpunosti da se sprovede, što još uvek nije jasno jednoj od strana. Sprovođenje članova sporazuma ne može da se uslovljava i obe strane treba da imaju mogućnost da pregovaraju sa ravnopravnih pozicija, što nije slučaj nakon uvođenja privremenih mera Kosovu od strane Evropske unije“, kazao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.