Kurti: Srbija bi trebalo da predloži sporazum koji bi omogućio srpskoj zajednici da glasa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi trebalo da postiji poseban sporazum sa Srbijom koji bi omogućio srpskoj zajednici na Kosovu da učestvuje na srpskim izborima.
Image
Foto: Vlada Kosova

Kurti je u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu Majklu Devenportu naveo da bi ovaj sporazum trebalo da dođe od Srbije kao zainteresovane strane, na osnovu suvereniteta i nezavisnosti Kosova.

„Povodom istog, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srpskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan je poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtev za ovaj sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane”, navodi se u Kurtijevom pismu do kojeg je došla Koha.

Prema rečima kosovskog premijera, uz ove uslove Srbija mora da pregovara o sporazumu sa Kosovom, a kako je rekao Kurti, primenjivala bi se i obaveza iz Osnovnog sporazuma „da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima“.

„Što se tiče održavanja srpskih izbora na teritoriji Republike Kosovo, dozvolite mi da vam skrenem pažnju na novi pravni okvir, koji je izgrađen na najboljoj evropskoj i međunarodnoj praksi. U vezi sa istim, a u vezi sa pitanjem međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu, kako bi se omogućilo građanima srpske zajednice na Kosovu sa dvojnim državljanstvom da glasaju na srpskim izborima van Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, neophodan je poseban sporazum između Republike Kosovo i Srbije. Zahtev za ovaj sporazum mora da dođe iz Srbije kao zainteresovane strane. I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije. Ovim uslovima podstičemo Srbiju da pregovara o ovakvom posebnom sporazumu sa Republikom Kosovo, čime se sprovodi još jedna obaveza iz Osnovnog sporazuma: da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu“, stoji u pismu.

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra ove godine.

Koha


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.