Kurti: Srbija „kontinuirano vojno ugrožava“ Kosovo, njene „opasne akcije“ miniraju mir i stabilnost

"Srbija u kontinuitetu vojno ugrožava" Kosovo - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti.
Image

Na Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost, pred zvaničnicima javne bezbednosti iz petnaest zemalja, govorio je bezbednosti, a u tom kontekstu i o oružanom sukobu u Banjskoj, te odnosima Beograda i Prištine.

Govoreći o tome da Srbija, kako je rekao, „vojno ugrožava“ Kosovo, navodi da je Srbija rasporedila „svoju vojnu artiljeriju oko naše granice“.

„Štaviše, izgradila je 48 isturenih ili ofanzivnih baza, 28 vojnih i 20 žandarmerijskih oko naše granice. To je učinila duž naše granične linije koja je duga 381 kilometar i predstavlja stalnu pretnju sigurnosti naše zemlje. Opasne akcije Srbije, njene teritorijalne aspiracije prema Republici Kosovo i borba protiv naše državnosti svim mogućim mehanizmima minira mir i stabilnost u regionu i šire“, rekao je Kurti.

Osvrćući se na oružani sukob u Banjskoj, 24. septembra, ponavlja još jednom svoje ranije tvrdenje, odnosno da se Kosovo „suočilo sa terorističkim napadom“ i to „dobro organizovanim“ i „podržanim u svim oblicima“ od strane Srbije.

„Iz svih dokaza osiguranih sa mesta napada i šire, jasno je dokazano da je ovaj napad izvela Srbija. Njen glavni cilj je bio da se preko naoružanih i maskiranih terorista pripoji sever naše zemlje. S obzirom da je Srbija i dalje nepokolebljivi saveznik Rusije, ovim terorističkim napadom pokušala je da kopira Donbas scenario u Ukrajini. Zahvaljujući profesionalizmu naših bezbednosnih institucija, posebno Kosovske policije, ovaj scenario nije uspeo da se realizuje, a civilno stanovništvo okruženo ovim teroristima i kriminalcima je zaštićeno od ranog jutra 24. septembra“ – naveo je Kurti.

Dodao je i da je Kosovska policija – „da bi se povećala bezbednost u zemlji“ – zatvorila 16 ilegalnih puteva na severu i „uništila 100 kriminalnih grupa“.

„Takođe, uništeno je 16 laboratorija za drogu, od toga 9 na severu, kao i 6 laboratorija za proizvodnju kriptovaluta, takođe na severu“ – naveo je.

Zaključio je da je Priština „posvećena suočavanju sa aktuelnim izazovima u zemlji“, ali i „rešavanju sporova sa susedima kroz dijalog“.

„Posebno sa Srbijom, kao ravnopravne strane, osnovano na principima reciprociteta i međusobnog priznavanja između država. Ovi principi za nas su garancija trajnog mira i dugoročne stabilnosti u našem regionu“ – kazao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.