Kurti: Uvek ćemo biti adresa i dom za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da za tri godine njegove vlade Albanci Preševa, Medveđe i Bujanovca "više nisu u zaboravu i nezaštićeni".
Image

Prema Kurtijevim rečima, sada „uživaju sve veću brigu i podršku svake godine sve više“.

Kurti navodi da Preševo, Medveđa i Bujanovac imaju posebnu i redovnu budžetsku liniju u godišnjem kosovskom budžetu, napominjući da je 2022. godine izdvojeno dva miliona evra, a da je sada budžetirano tri miliona evra.

„Naša pažnja i pomoć nije izostala ni pre ovoga. U našoj prvoj vladi, 2020. godine, izdvojili smo pola miliona evra da pomognemo tri opštine sa albanskom većinom da se izbore sa pandemijom Covid-19. Sledeće godine, kada su opštinu Preševo pogodile poplave, izdvojili smo 100.000 evra podrške za prevazilaženje i nadoknadu štete“, napisao je, između ostalog, Kurti na Fejsbuku.

„Istovremeno, obrazovanje je ključno za obrazovanje generacija i učenje istorije, pa smo za albanske učenike za 2022. i 2023. obezbedili školske i predškolske knjige na albanskom jeziku. Dok smo za 107 učenika obezbedili 107 stipendija“ – navodi Kurti u svojoj objavi.

Prema rečima kosovskog premijera, uz „pravdu, marljivost i jednaku raspodelu, uz bratski i nacionalni tretman, oni će uvek biti adresa, dom i ruka Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.