Marta Dašić: Brestovik je danas bez perspektive, mladi napuštaju selo u potrazi za boljim životom

Marta Dašić, dvadesetdvogodišnja studentkinja srpskog jezika i književnosti u Kosovskoj Mitrovici, sa setom u glasu, opisuje izazove koji pogađaju njeno rodno selo Brestovik.
Image
Foto: Radio Goraždevac/PrtSc

Dok je selo nekada brojalo oko 700 stanovnika, danas se suočava sa demografskim izazovima i nedostatkom perspektive za mlade.

Roditelji Marte živeli su u Brestoviku do 1999. godine, kada je selo doživelo progon. Nakon pet godina, porodica se vratila, ali se selo značajno smanjilo. Danas u Brestoviku živi svega tridesetak ljudi, od čega su samo tri porodice s decom.

„Moje selo Brestovik se nalazi čest kilometara od Peći u pondnožju planina Prokletija, što mu daje izuzetno lep geografski položaj. Moji roditelji su ovde živeli do 1999. godine sa otprilike oko stotinak porodica, selo je tada brojalo oko 700 ljudi. Tada se desio progon i vratili su se kasnije 2004. godine. Ja sam se rodila u Srbiji tada. Od 2004. konstantno živimo ovde. Brat i ja smo ovde završili i srednju i osnovnu školu, sad smo na fakultetu“, kaže Marta Dašić.

Osnovna škola u Brestoviku, koja je nekada obrazovala do četvrtog razreda, zatvorena je s obzirom na nedostatak dece. Marta ističe da je većina dece prešla u obližnje selo Goraždevac, gde postoji osnovna i dve srednje škole, pružajući bar neku mogućnost obrazovanja.

„U Brestoviku je do skoro postojala osnovna škola do četvrtog razreda ali pošto nema dece svi su prešli u obližnje selo Goraždevac gde postoji osnovna i dve srednje škole. Tako da mogućnost školovanja i dalje postoji“, kaže Marta.

Jedan od ključnih problema s kojima se suočava Brestovik jeste nedostatak zapošljavanja. Marta naglašava da mladi, poput nje i njenog brata, teško vide budućnost u selu bez perspektive za posao. Odseljavanje mladih postalo je trend, a Brestovik se suočava s opasnošću od gašenja.

„U Brestoviku nema mogućnosti za zapošljavanje, a i u Goraždevcu isto tako nema. Mladi ne vide budućnost ovde zato što bez posla niko neće ostati. Veliki broj mladih se odselio u poslednjih par godina tako da ne nadamo se nekoj svetloj budućnosti ovde“, kaže Dašić.

Marta, koja trenutno studira izvan sela, izražava svoju nostalgiju za vremenima kada je Brestovik bio živo i dinamično mesto. Ona sanja o stvaranju zajedničkog prostora gde bi mladi mogli da se okupljaju, ali njena osnovna želja je da se u selu stvore radna mesta kako bi mladi imali razlog da ostanu.

„Kada za vikend dođem kući nedostaju mi, iskreno, mladi ljudi, to je prva stvar. Volela bih da imam sa kim da popričam, da prošetam, da vidim nekog, ali toga više nema. Volela bih da postoji neko mesto gde bi ti mladi isto mogli da se okupljaju. Ipak najviše bih volela da ima posla za te mlade ljude, jer niko neće da dođe da ovde živi uzaludno. Tako da volela bih neku budućnost za moje mesto“, dodaje Marta studentkinja srpskog jezika i književnosti u Kosovskoj Mitrovici.

S obzirom na trenutnu situaciju, Marta se suočava s teškom odlukom o svojoj budućnosti. Iako bi volela da ostane u svom selu, realnost nedostatka poslova nudi malo nade. Mlada studentkinja razmišlja o potrebi da pronađe bolje šanse izvan Brestovika, što je priča koja odražava izazove s kojima se mnoga seoska naselja suočavaju širom sveta.

U predhodnoj epizodi imali ste priliku da vidite šta o životu u ovom selu misli Martin najmlađi brat Miljan Dašić.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.