Mitrovdan u crkvi Svetog Dimitrija obeležen liturgijom, pričešćem i lomljenjem česnice

Liturgijom, pričešćem vernika i lomljenjem česnice sa zlatnim dukatom, u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici obeležena je gradska i hramovna slava - Mitrovdan.
Image
Foto: Kontakt Plus

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz pomoć ovdašnjeg sveštenstva, monaštva i Crkvenog hora “Branislav Nušić”.

Deo česnice u kojoj se nalazio zlatni dukat, a koju je spremila Pekara “Moment”, otišao je u ruke Srđana Dujovića iz Kosovske Mitrovice.

On je kazao da zaštitnik grada, Sveti Dimitrije, daje snagu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji kako bi istrajao u teškim trenucima.

„Božji blagoslov je velik kao nikad do sad. Što nas više gaze, to smo mi duhovno jači. Ne smatram da je ovaj zlatnik nešto moje lično, već da je blagoslov Božji za ceo narod koji danas trpi Golgotu“, dodao je Dujović.

Foto: Kontakt Plus

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, Ivan Zaporožac, naglasio je da se u teškim vremenima srpski narod uvek okupljao oko crkve.

„Tu se molio i nikada nije gubio nadu u volju Božju. Nadamo se da će Bog, Sveti Sava i Sveti Dimitrije da nam pomognu kako bi ovde opstali, u budućnosti živeli mirno i složno. Svim sugrađanima želim srećan praznik, da ga slavimo u zdravlju, veselju i miru još mnogo godina“, poručio je Zaporožac.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Miloš Terzić, rekao je da Srbi moraju biti udruženi i složni kako bi još odlučnije i energičnije branili i čuvali svoja vekovna ognjišta.

„Ta borba će u budućnosti biti lakša ukoliko negujemo duhovnost, poštujemo našu tradiciju i čuvamo Srpsku pravoslavnu crkvu koja je kroz vekove bila temelj našeg nacionalnog identiteta“, istakao je Terzić.

Obećao je da će država Srbija uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

„Uvek ćemo pružati svu moguću pomoć u institucionalnom i materijalnom smislu. Neka molitve našeg sveštenstva pomognu da prebrodimo sva iskušenja i izazove sa kojim se suočavamo zbog antisrpske politike koja se vodi iz Prištine uz prećutnu podršku međunarodne zajednice“, kazao je Terzić.

On je iskoristio priliku da, kako je naveo, oda počast svih palim herojima za srpstvo na KiM.

„Pre svega mislim na Stefana, Bojana i Igora koji su podneli najveću žrtvu i dali svoje živote. Isto tako sam siguran da će njihova žrtva kroz vekove predstavljati putokaz za sve buduće generacije koje će nas voditi ka slobodi i velikoj političkoj pobedi srpskog naroda na ovim prostorima. Neka nam Sv. Dimitrije pomogne u tome“, podvukao je Terzić.

Čestitao je današnji praznik svima koji slave, uz želju da ga obeleže u krugu svojih najbližih.

Uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, litije koje su bile planirane da danas prođu ulicama severnog dela Mitrovice otkazane su zbog loših vremenskih uslova.

Događaju u crkvi Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, pored Zaporošca i Terzića, prisustvovali su vernici, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i drugi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.