Mustafa: Ohridski sporazum štetniji od Briselskog

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa optužio je premijera Aljbina Kurtija za eskalaciju situacije na Kosovu.
Image
Foto: FB nalog Ise Mustafe

On je naveo da Kurti stvara međunarodnu reakciju i da, prema njegovim rečima, pokušava da dobije poene za eskalaciju situacije. Mustafa je naveo da Kurti ne može da izbegne sprovođenje zajedničkog sporazuma sa Srbijom, dodavši da je Ohridski sporazum štetniji od onog iz 2013. godine.

„Problem je u tome što gospodin Kurti zateže situaciju na severu, ali ne samo na severu, on stvara tenziju, stvara međunarodnu reakciju u vezi sa tim i onda u nekom obliku želi da dobije poen za eskalaciju, za situaciju koju nije trebalo zatezati. Nije bilo potrebe da se sve te policijske snage dovode na sever, nije bilo potrebe da se gradonačelnici uz specijalne policijske jedinice postave u opštinske kancelarije, specijalne jedinice na severu. Zato što nije Policijska jedinica Kosova ta koja postavlja gradonačelnike na funkcije, već oni imaju drugu ulogu, a šta to sada znači je sasvim druga stvar“, rekao je on.

Bivši predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) rekao je da je situacija na severu Kosova komplikovana od prošle godine, kada se razgovaralo o registarskim oznakama vozila, a zatim, prema njegovim rečima, donošenjem raznih mera za sever Kosova, kako kaže, koje nisu koordinisane sa međunarodnim.

On ističe da premijer ne može da izbegne sprovođenje sporazuma o uzajamnom priznanju sa Srbijom, kako podvlači, kroz akcije eskalacije situacije na severu.

„To je praksa na severu zemlje, bilo je velikih intervencija, urađene su uz saglasnost ili koordinaciju sa Amerikancima i zemljama Kvinte, takođe sa međunarodnom zajednicom uopšte sa NATO-om i KFOR-om, a to je ovog puta izostalo. Zašto su izostali, gospodin Kurti mora da da razlog i objašnjenje zašto smo došli u ovakvu situaciju u Briselu i Ohridu da prihvatimo situaciju u koju se ranije nije dolazilo, zato što je bilo predviđeno da se postigne sporazum o uzajamnom priznavanju, konačan, kao i sporazum o bezbednosnoj stabilnosti; primera radi – privremeni koji obezbeđuje status kuo koji je tamo postignut, ali ga je napravio i prihvatio gospodin Kurti. Dakle, gospodin Kurti ne može da izbegne sprovođenje ovog sporazuma kroz razne akcije eskalacije situacije na severu zemlje, što je do sada činio“, podvlači on.

Povodom sporazuma o principima za osnivanje Asocijacije, iz 2015. godine između Kosova i Srbije, Mustafa je naveo da je taj dokument sačinjen kao njihova obaveza da sprovode zakon o ratifikaciji Sporazuma iz 2013. godine, kada su Kosovo i Srbija postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa.

„Javno sam izjavio da u vezi sa dokumentom iz 2015. preuzimam odgovornost, jer nismo nesvesno napravili dokument, dokument je napravljen kao naša obaveza da sprovedemo zakon bez ratifikacije prvog sporazuma, jer je prvi sporazum iz 2013. godine ratifikovan u Skupštini Kosova. U to vreme nisam bio ni premijer ni poslanik u Skupštini Republike Kosovo, bio sam predsednik DSK, stranke koja je bila u opoziciji. I 2015. godine sam nasledio obavezu po zakonu da Vlada mora da sprovede Sporazum 2013. godine i radio sam na tome da pronađem i sa alternativom za sprovođenje tog Zakona i tog Sporazuma, zato je i rođen taj dokument iz 2015. godine, tako da ne želim da ovaj osnov i međunarodna geneza bude 2013. godina – postojao je sporazum 2/3 koji ste sada ratifikovali zakonitim putem i obavezali ste svoju državu da napravi Asocijaciju. Međutim, ja u tom periodu to nisam uradio, nego je to uradila vlada gospodina Tačija. Nemojte kriviti tu vladu, jer to nije uradila ni voljno, ali ima međunarodnu obavezu“, rekao je Mustafa.

Prema rečima bivšeg premijera, jedina promena Asocijacije u periodu Kurtijeve vlade je naziv, kako je rekao, druge promene nisu bile predviđene. Što se tiče samouprave – Mustafa je rekao da mu nisu jasne nadležnosti Udruženja.

„Smatram da je Ohridski sporazum mnogo ozbiljniji od onog iz 2013. godine, onog koji je ratifikovan u skupštini 2015. godine, jer smo 2015. godine dokumentom utvrdili da statutom Asocijacije mora da se bavi Ustavni sud, a kada Ustavni sud utvrdi da je statut u saglasnosti sa Ustavom, onda se ne može doneti ustavna odluka i odluka suda. To nije predviđeno, već je samo definicija Asocijacije promenjena sa ‘Asocijacije’ na ‘samoupravljanje srpske zajednice’. Šta je samoupravljanje srpske zajednice, nejasno mi je. Da li je to neka vrsta autonomije ili je Asocijacija pretvorena u samoupravljanje, ali više liči na autonomiju građana Srbije na Kosovu nego na Asocijaciju ili zajednicu kao u „Zajednici“ kako su je nazivali Vetevendosje“, rekao je Mustafa.

Bivši lider DSK je dodao da je ozbiljno i pitanje stava pravoslavne crkve, predviđeno sedmom tačkom Ohridskog sporazuma.

Povodom nacrta statuta premijera Albanije Edija Rame za Asocijaciju, bivši šef DSK kaže da to nije bio Ramin zadatak, već Kurtijev.

„Nisam video taj dokument, ali mi kažemo da to nije bila dužnost gospodina Rame da to uradi, to je bila dužnost premijera Kurtija i Kurtijeve vlade, da to urade, jer su i međunarodni zahtev i Evropska unija bili da Vlada donese predlog kako ona vidi sprovođenje Ohridskog sporazuma i tačaka 7 – o samoupravljanju i 10 da se primene svi sporazumi, kao što je to bilo definisano ranije. Sve dok Vlada ne izađe sa svojim predlogom, onda možemo da optužujemo i kritikujemo Ramu, zašto Rama, uveren sam da Rama to nije sam izmislio i to nije dokument koji je Rama seo i napisao”, naveo je dalje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.