Nema dogovora u Briselu o upotrebi dinara na Kosovu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača održana je u Briselu, a glavna tema je pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom CBK o upotrebi dinara.
Image
Foto: Miroslav Lajčak/X

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je nakon trojnog sastanka delagacija Beograda, Prištine i Evropske unije da su predstavnici Prištine odbacili šest konstruktivnih predloga Beograda.

„Rešenje ćemo da tražimo i dalje, i vrata razgovora nisu zatvorena za nas, jer bez rešenja je teže Srbima na KiM“, rekao je Petković, preneo je RTS.

Istakao je da je delegacija Prištine kao trivijalna ocenila i tri pitanja koje je predstavnik EU Miroslav Lajčak ocenio kao ključna za usaglašavanje dveju strana.

„Kada smo i mi ponudili sa naše strane da rešenje budu modeli koje smo pomenuli ranije, i to su odbili. Oni nam nude i manje u odnosu na ono što je dogovoreno i ono što njihovi propisi dopuštaju“, rekao je Petković.

Rekao je i da su na sastanku snažno protestvovali zbog zabrane posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji, kao i zbog zabrane predstave i ulaska na KiM glumcu Nenadu Jezdiću.

Istaknuto je i šta prištinska vlast radi srpskim novinarima istakavši slučaj lista Jedinstvo i novinara koji se suočavaju sa proterivanjem iz njihovog sedišta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

„To rade drugi put – prvi put su ih proterali iz Prištine 1999. godine, a sada iz Kosovske Mitrovice“, rekao je Petković.

Naglasio je i da je tema dijaloga bilo „pitanje nad pitanjima“, odnosno osnivanje Zajednice srpskih opština koje čini okvir za opstanak srpskog naroda i što Priština drži embargo nad srpskom robom čime krši najosnovnije vrednosti.

„Očekujemo poziv Lajčaka za nastavak dijaloga, a kada će to biti to je na njemu. U međuvremenu ćemo pripremiti dodatne komentare“, rekao je Petković.

Na pitanje albanskog novinara zašto je za Beograd Lajčakov predlog neprihvatljiv, Petković je istakao da ga nije odbio Beograd već druga strana.

Bisljimi: Sastanak u Briselu neuspešan

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi ocenio je sastanak u Briselu o dinaru neuspešnim, rekavši da je srpska strana došla sa novim predlozima po tom pitanju, a ne sa odgovorima.

Obraćajući se novinarima nakon višesatnih pregovora, Bisljimi je rekao da ne očekuje više sastanaka na ovu temu, prenose prištinski mediji.

Prema njegovim rečima, posrednik u razgovorima Miroslav Lajčak više neće pozivati strane, osim ako ne budu konstruktivne.

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu nova uredba Centralne banke Kosova (CBK), koja predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje.

Ovo je bio sedmi sastanak glavnih pregovarača poslednjih meseci o ovom pitanju, pošto u prethodnih šest sastanaka nisu postigli saglasnost ni o kakvom kompromisnom rešenju.

„Lajčak je izašao sa tri modela EU, ili tri pitanja. Ako u njemu stoji da se formira novi entitet da Poštanska štedionica dobije licencu, da svi Srbi imaju pravo da podižu primanja na KiM, nismo to odbili mi već druga strana“, zaključio je Petković. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.