Nove reakcije na kampanju protiv novih pripadnika KP-a na severu Kosova, oglasili se i Kurti i Osmani

I kosovski zvaničnici i pojedini politički lideri osudili su negativnu kampanju protiv novih srpskih pripadnika Kosovske policije koji su počeli da rade na severu Kosova.
Image
Foto: Zvaničan FB nalog Kosovske policije

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti ocenili su da se radi o pretnjama „od strane Srbije“.

„Nasilni napori Srbije da spreči integraciju etničkih Srba u kosovske institucije sada moraju prestati. Svi građani naše Republike imaju pravo da služe svojoj zemlji bez odmazde“ – poručio je Aljbin Kurti.

„Osuđujem pretnje kosovskim policajcima od strane Srbije i njenih kriminalnih grupa. Naša policija je profesionalna i multietnička. Ova kampanja mora biti zaustavljena, a počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Stojimo uz naše policajce dok oni hrabro služe za bezbednije Kosovo za sve“ – poruka je Vjose Osmani.

„Pritisci i pretnje protiv pripadnika srpske zajednice i drugih zajednica na severu, koji su postali deo Kosovske policije, neprihvatljivi su i pokušaji da se sabotira deeskalacija i smirivanje situacije. Pripadnicima manjinskih zajednica, uključujući i Srbe, treba omogućiti da slobodno ostvaruju svoja građanska prava. Srpski građani i svaki pripadnik manjinskih zajednica moraju Kosovo smatrati svojom domovinom i potpuno se integrisati u institucije Kosova“ – poruka je lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.

U međuvremenu se oglasio i šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport.

On je naveo da ova misija pozdravlja i aktivno podržava angažovanje Kosovske policije u jačanju kontakta sa svim zajednicama i davanju prioriteta regrutovanju kadeta iz nevećinskih zajednica širom Kosova.

Istakao je i da da „profesionalna policija bilo gde treba da odražava raznolikost stanovništva kojoj služi“.

„Svi pokušaji zastrašivanja ili pretnji oficirima KP ili kadetima koji započinju karijeru u policiji treba bezrezervno osuditi. Oni koji su odgovorni treba da snose čvrstu odgovornost“ – naveo je.

Pročitajte još:

Nemačka, SAD i EULEX: Neprihvatljivo zastrašivanje novih pripadnika Kosovske policije

Kosovska policija za region Sever dobila nove policajce, među njima 45 Srba


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.