NVO i mediji: Žalba ombudsmanu zbog odluke Kancelarije za pitanja zajednica o dodeli sredstava

Organizacije civilnog društva i mediji uložili su danas žalbu zaštitniku građana na odluku o dodeli sredstava nevladinim organizacijama i medijima Kancelarije kosovskog premijera za pitanja zajednica.
Image
Foto: RTK2/Koha

Upozoravaju da je ova kancelarija prekršila proceduralne i administrativne preduslove, sprovela institucionalnu diskriminaciju, te pokazala netransparentnost i ignorisanje obaveza institucija prema poštovanju prava nevećinskih zajednica. Naglašavaju i da kosovska vlada konstantno primenjuje isključiv odnos prema građanima, organizacijama civilnog društva i medijima iz redova srpske zajednice.

Žalbu prenosimo u celosti:

„Na osnovu člana 16 Zakon Br. 05/L -019 o narodnom advokatu, mi dolepotpisane organizacije civilnog društva ulažemo žalbu na Odluku o dodeli sredstava nevladinim organizacijama i medijima, objavljenoj 10. jula na sajtu Kancelarije premijera, čime je Kancelarija za pitanja zajednica prekršila proceduralne i administrativne preduslove, i time sprovela institucionalnu diskriminaciju, pokazala netransparentnost i ignorisanje obaveza institucija prema poštovanju prava nevećinskih zajednica.

Ovim putem želimo da ukažemo na nedoslednu primenu zakona kojom su oštećene organizacije iz redova nevećinskih zajednica. Naime, na preliminarnom spisku objavljenom na sajtu Kancelarije premijera, većina organizacija dolazi iz redova albanske zajednice, koje ne ispunjavaju kriterijume navedene u pozivu.

Posebno naglašavamo da objavljenim spiskom Vlada nastavlja da pokazuje sklonost ka nepoštovanju zakona koji regulišu poštovanje prava nevećinskih zajednica, a time i prava građana srpske nacionalnosti, već da konstantno primenjuje isključiv odnos prema građanima, organizacijama civilnog društva i medijima iz redova srpske zajednice.

I dok projekti koji se finansiraju iz budžeta, a koje raspisuje Kancelarija za pitanja zajednica, treba da, kako stoji u ‘Javnom pozivu -prioritet daju nevladinim organizacijama/medijima koji ne samo da rade za zajednicu, i koje imaju osnovu u zajednici’, očigledno je da je ovoga puta napravljen propust koji za posledicu ima zaobilaženje nevećinskih zajednica.

Ujedno skrećemo pažnju na činjenicu na lošu javnu komunikaciju prema građanima iz redova nevećinskih zajednica, i nedostatak napora da poziv za apliciranje i rezultati konkursa budu vidljivi i svima dostupni.

Upitan je i sastav članova komisije za evaluaciju projekata.

U skladu sa gorenavednim smatramo da Vlada Kosova treba da poništi rezultate ovog konkursa i raspiše novi, kojim će demonstrirati sposobnost neselektivnog poštovanja zakona i građana iz redova nevećinskih zajednica čija se prava neretko ne poštuju“.

Potpisnici: Aktiv, Centar za socijalne inicijative (CSI), Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva (CSD), Medija centar Čaglavica, Nova društvena inicijativa (NSI), Produkcija New Press, Udruženje poslovnih žena „Avenija“.

Pročitajte još:

NVO i mediji osudili odluku komisije u vezi sa konkursom Kancelarije za pitanja zajednica

Ostavka u Kancelariji za pitanja zajednica zbog rezultata konkursa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.