OEBS: Sudovi na Kosovu da primenjuju pritvor samo kao poslednju meru

Prekomerna upotreba mere pritvora je globalni problem koji izaziva zabrinutost u pogledu vladavine prava i ljudskih prava, saopšteno je iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
Image
Foto: osce.org

U izveštaju OEBS-a piše da je na Kosovu potrebno poboljšati kvalitet obrazloženja u zahtevima tužilaštva, podnescima odbrane i sudskim odlukama pre izricanja mere pritvora.

OEBS na Kosovu je tokom 2022. godine analizirao da li se poštuju pravo na pravično suđenje i međunarodni standardi u 70 ročišta za određivanje mere pritvora.

Takođe, bavili su se analizom i devet odluka Apelacionog suda u tekućoj godini.

OEBS je u izveštaju kao pozitivne stvari istakao poštovanje proceduralnih rokova i mogućnost da sve okrivljene zastupaju advokati na ročištima za određivanje pritvora.

Međutim, naveli su i da su zabrinuti zbog toga što se ne koristi često alternativa meri pritvora kao što je na primer jemstvo.

Naglasili su i da postoji veliki broj nedovoljno obrazloženih odluka o određivanju pritvora.

„Odluke o pritvoru su zahtevne. Sudije i tužioci su dužni da podržavaju vladavinu prava i štite javnost. Oni moraju da donose teške odluke – procenjujući rizik, poštujući prava optuženih i vodeći računa o javnoj bezbednosti, doprinoseći da oni koji počine krivična dela i odgovaraju za njih“, poručio je šef OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport.

Predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert Zogaj, obećao je da će zajedno sa Vrhovnim sudom raditi na poboljšanju sudske prakse u vezi sa pritvorom i da će podržati potrebnu obuku službenika u pravosuđu.

Kompletan izveštaj možete pronaći OVDE.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.