Opština Podujevo: Niko od naših predstavnika nije zvanično učestvovao na obredu u crkvi u Rakinici

Oglasili se i iz Opštine Podujevo
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

„Želimo da obavestimo javnost da Opština Podujevo i niko od njenih predstavnika nije zvanično učestvovao na tom obredu. Svako ko može istovremeno da ima i druge funkcije, predstavlja samog sebe i ništa više“, oglasila se Opština Podujevo nakon ovonedeljnog upada u Hram Svetog arhangela Mihaila koji se nalazi u njihovom rejonu.

Poručili su da su se „pažljivo osvrnuli“ na reakciju Eparhije raško-prizrenske, i to naročito u delu gde se navodi da je i jedan opštinski zvaničnik učestvovao u obredu koji je u četvrtak u ovoj pravoslavnoj crkvi u selu Rakinica organizovao Albanac Nikola Džufka, a koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik.

Osim što su odmah iz Opštine kazali da ni jedan njihov predstavnik nije zvanično predstavljao ovu lokalnu samoupravo, istakli su i da:

„Svaka zvanična aktivnost Opštine i njenih delegiranih predstavnika objavljuje se javno i uz službeno saopštenje. U drugim okolnostima, niko ne može zastupati opštinu i njen zvanični stav“.

U saopštenju su dodali i da je njihova opština „primer međuverskog života“. Ujedno, za njih je „nezamislivo“ da se albanizuju ili posrbe crkve, džamije i drugi verski objekti.

„Oni pripadaju zajednicama njihovih vernika na Kosovu. Mi ne povezujemo verska uverenja sa etničkom ili nacionalnom pripadnošću“, ističu iz Opštine Podujevo.

Na kraju su naglasili da u Podujevu do sada nije bilo međuverskih problema, pa im to pokazuje, kako su kazali „izveštačenost tog reagovanja i pokušaja da se u tu aktivnost uključi institucija naše opštine“.

Građane su pozvali da ostanu mirni, da nastave da budu „primer međuverskog i međunacionalnog suživota“ i da ne preduzimaju „radnje koje ne pomažu Republici Kosovo“.

Iako se saopštenje Opštine ticalo isključivo reakcije, kako su oni kazali, pravoslavne eparhije u kojoj je Eparhija navela da će zatražiti od nadležnih da razjasne učešće predstavnika opštine Podujevo, izostavili su to da je o navodnom učešću predstavnika Opštine zapravo prvi izvestio Nikola Džufka.

„Ovom istorijskom događaju u crkvi koja je stara oko 500 godina, prisustvovali su predstavnici Opštine, Konzervativne stranke, kao i predstavnici raznih uverenja“, naveo je on tada na Fejsbuku.

Podsetimo, ovaj je Albanac, koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik, zajedno sa grupom ljudi u utorak ušao u crkvu Svetog arhangela Mihaila te saopštio da je osnovao „Albansku nacionalnu crkvu“, promenio naziv ovog verskog objekta SPC i stavio nov katanac na vrata.

Njegov postupak naišao ja na žustre reakcije SPC na Kosovu, zvaničnog Beograda i pojedinaca. Priština se o ovome nije oglašavala.

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske obišao hram kod Podujeva, naišao na zaključanu crkvu

Eparhija: Funkcioneri iz Podujeva sa lažnim sveštenikom provalili u crkvu u okolini Podujeva


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.