Sveštenik Eparhije raško-prizrenske obišao hram kod Podujeva, naišao na zaključanu crkvu

Nakon vesti o provali u hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva nadležni parohijski sveštenik Staniša Arsić posetio je, u pratnji Kosovske policije, ovaj hram.
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

Vrata crkve su međutim zaključana novim katancem.

„Sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina, bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi. On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu“ – navode iz Eparhije.

„Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika“ – dodaje se.

U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i verovatno su korišćeni u, kako pretpostavljaju iz ERP – „obredu“ koji je obavljen juče u provaljenom hramu.

Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova – dodaju.

„Iako retki posleratni izveštaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći“ – podcrtavaju.

Pročitajte još:

Eparhija: Funkcioneri iz Podujeva sa lažnim sveštenikom provalili u crkvu u okolini Podujeva


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.