Opština Zubin Potok: Priveden pa pušten zbog majice i noža

Kosovska policija privela je pa pustila tokom jučerašnjeg dana muškarca nakon što je policija, kako su naveli - primetila da je nosio majicu koja podstiče na mržnju.
Image
Foto: Kontakt Plus

Slučaj je zabeležen u subotu ujutru, u selu Dren, u opštini Zubin Potok.

Privedeni se nalazio u automobilu, u kojem je policija, nakon pretresa pronašla nož.

„Majica i nož su oduzeti, dok je osumnjičeni, nakon pokretanja postupka odlukom tužioca, pušten u redovan postupak“ – dodaju iz KP-a.

Iz Kosovske policije nisu naveli detalje o tome šta se nalazilo na majici, a slučaj je zaveden kao „podsticanje na podelu i netrpeljivost“. Nacionalnost privedenog takođe nije navedena.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštili su, sa druge strane, da se radi o licu srpske nacionalnosti S.S. (27), te da je priveden zbog majice sa „motivima srpskih manastira i porukom sa motivima cara Dušana“.

„Svetska javnost i predstavnici međunarodnih organizacija moraju da razumeju apsurdnu činjenicu da se Srbi na KiM hapse proizvoljno bez ikakvog i prava i osnova – zbog objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, a sada i zbog garderobe koju nose“ – naveli su iz Kancelarije za KiM.

Oglasila se i Srpska lista. Ocenjuju da su kosovske vlasti ustanovile „specijalnu policijsku jedinicu za oblačenje“ koja ima nameru „da odredi šta će Srbi oblačiti kada izlaze iz svojih kuća“.

„Dok se širom Kosova i Metohije nalaze bilbordi na kojima se veličaju oni kojima se sudi u Hagu zbog ratnih zločina, majica sa motivima srpskih manastira na grudima S.S. iz Drijena se tretira kao provokacija na etničkoj osnovi!?“ – pitaju.

Iz Srpskog opstanka takođe pitaju kosovske vlasti, ali i međunarodnu zajednicu:

„Da li je formirana ‘modna’ specijalna jedinica s ciljem regulisanja odevanja Srba na Kosovu?“

„Ako je takva jedinica već formirana i već je krenula s takvim postupcima, bilo bi korisno da kosovska vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova izdaju modni prospekt koji precizira odeću i frizure koje Srbi na Kosovu moraju nositi. Ovim putem takođe najoštrije osuđujemo postupak privođenja Stefana Spasojevića iz Zubinog Potoka“ – naveli su.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.