Mitrovica: Opštinska inspekcija zabranila nastavak izgradnje objekata; Srpska lista: Cilj – podizanje tenzija i ugrožavanje mira

Vest je ažurirana.
Image

Foto: Radio Kontakt Plus

Opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije zabranila je nastavak radova na izgradnji objekata u ovoj opštini – saopšteno je, bez preciziranja o kojim objektima se radi. Tvrde da je izgradnja započeta bez okončanja zakonskih procedura.

Reagovala ja Srpska lista. Navode da je zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice, kao i škole za decu iz ugroženih kategorija. Ocenjuju da se ovom odlukom „nastavlja sa eskalacijom“.

Kako Radio Kontakt Plus nezvanično saznaje, opštinska inspekcija stopirala je izgradnju tri objekta – objekti koje je pomenula Srpska lista u neposrednoj blizini Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i u Brđanima, ali i nova univerzitetska zgrada.

„Opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije obišla je gradilišta na kojima je započeta izgradnja objekata bez okončanja zakonskih procedura. U nedostatku dokumentacije postavljene su trake sa kojima je zabranjen nastavak radova do ispunjenja zakonskih kriterijuma i norma Republike Kosovo“ – naveo je na svom Fejsbuk nalogu gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić.

„Podstičemo građane opštine Severna Mitrovica da se pridržavaju preporuka institucija i da svaku njihovu zaštite ispunjavanjem kriterijuma predviđenih zakonima na snazi, u suprotnom će Uprava za inspekcijske poslove postupiti u skladu sa važećim zakonima“ – dodao je.

Atić nije naveo druge detalje, poput ko finansira izgradnju, ko izvodi radove, gde se konkretno nalaze objekti u izgradnji, kao ni za čije potrebe.

Radio Kontakt Plus, međutim, nezvanično saznaje da je stopirana izgradnja tri objekta, a koja se finansira iz budžeta Republike Srbije. Jedan od objekata na kojem su stopirani radovi je i zgrada Prištinskog univerziteta koja se nalazi u neposrednoj blizini studentskih domova.

Postavljena traka na univerzitetskom objektu u izgradnji.

Oglasila se Srpska lista.

„Danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice u ovom gradu, kao i škole za decu iz ugroženih kategorija, a sve sa ciljem podizanja tenzija i ugrožavanja mira“ – naveli su.

Objekat pomenute škole, u blizini Privremenog organa

Ocenjuju i da se na ovaj način nastavlja sa „eskalacijom i daljim pritiscima na srpski narod na severu Kosova i Metohije“, „planom progona Srba sa svojih ognjišta“, a da je kosovski premijer Aljbin Kurti „poslao još jednu poruku da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji“.

„Da ironija bude veća, odluku o zabrani gradnje škole i stanova donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu Kosova i Metohije protivzakonito oduzima srpska zemnja i grade ilegalne baze za parapolicijske albanske jedinice, čime se krše sporazumi iz Brisela i svi zakoni na snazi!?“ – dodaju.

„Postavlja se pitanje da li je ovo odgovor Kurtija na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu se apelima ambasadora Kvinte da ovi nametnuti gradonačelnici sa 3% osvojenih bave tehničkim i administrativnim stvarima“ – navode.

Dodaju da je odluka opštinske inspekcije „izazvala dodatnu zabrinutost kod građana“ i upućuju apel međunarodnim predstavnicima da „spreče Kurtija u izazivanju haosa“:

„Jer je njihova obaveza da sačuvaj mir i sigurnost za sve građane, pa i za Srbe na Kosovu i Metohiji“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.