Osmani predstavio ambasadorima OEBS-a svoj plan za rešenje krize na severu Kosova

Predsedavajući misije OEBS, Bujar Osmani, predstavio je ambasadorima te organizacije u Beogradu, Prištini i Skoplju svoj plan za rešenje krize na severu Kosova.
Image
Foto; facebook.com/bujar.osmani.7

Sastanku u Skoplju prisustvovali su Jan Bratu, Majkl Devenport i Kilijan Vol.

Teme razgovora bile su situacija na severu Kosova i odnos Beograda i Prištine.

Osmani je sagovornicima predstavio svoj plan koji, kako je navedeno u saopštenju, treba da pomogne u rešenju krize na severu Kosova i doprinese postizanju trajnog mira i stabilnosti, kao i povratku Srba u prištinske institucije.

„Ohrabrujuće je čuti njihova mišljenja o planu za rešenje situacije koji sam izneo danas. Ponuđena mapa puta podstiče atmosferu dijaloga i saradnje“, naveo je Osmani u objavi na svom Facebook nalogu.

U Osmanijevom planu od devet tačaka, koji je objavio 3. juna, piše da gradonačelnici na severu Kosova ovoga leta treba da podnesu ostavke i da se raspišu vanredni lokalni izbori.

On je predložio povlačenje pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije sa severa i smanjenje nivoa borbene gotovosti Vojske Srbije.

U predlogu Osmanija stoji da Priština i Beograd treba ponovo da potvrde privrženost Briselskom sporazumu i ohridskom aneksu, kao i da o bezbednosti na terenu treba da brine regularna policija uz pomoć KFOR-a i EULEX-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.