Osmani tvrdi: Sedam ostavki novih policajaca; ona i Svećlja optužuju Beograd; Rašić: Karijeru započeli i završili uz targetiranje

Nakon javne informacije o ostavkama troje novih srpskih pripadnika Kosovske policije, reakcije ne prestaju.
Image
Foto: Novosti

Štaviše, posle nezvaničnih informacija da je broj ostavki veći, kosovska predsednica Vjosa Osmani je danas to i potvrdila.

„Poslednji trenutak kada su prebrojane ostavke – broj se popeo na 7. Prema istragama naših institucija, to je rezultat zastrašivanja i ucena Srbije. Nažalost, ova država nastavlja sa otvorenom agresijom ka Kosovu. Sa sopstvenim nelegalnim institucijama na Kosovu nastavljaju da ucenjuju srpske građane, koji su za integraciju. Ovakvi postupci su flagrantno kršenje dogovorenih sporazuma, očekujem da će EU preduzeti akciju protiv Srbije i Vučića zbog kršenja Briselskog sporazuma ali i zbog kršenja međunarodnih standarda“, rekla je Osmani, prenosi Klan.

„Pretnjama i pritiscima sankcionisanih beogradskih institucija policajci su bili primorani da podnesu ostavke“ – poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

„Na ovaj način namerno nanose štetu srpskoj manjini na Kosovu narušavaju naš suverenitet. Ovo mora da prestane. Međunarodna zajednica bi trebalo oštro da reaguje na ponašanje Srbije“ – ocenio je takođe.

„Puna podrška za naše plave“ – poručio je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Nenad Rašić.

„Juče, troje mladih policajaca je dalo otkaze na svoja radna mesta na kojima skoro da nisu još ni počeli da rade. Oni su svoju kratku karijeru započeli, a i završili uz targetiranje, vređanje, omalovažavanje, uz pretnje njima samima, ali takođe, i članovima njihovih porodica. Na žalost, verovatno nema nijednog kosovskog Srbina koji nije bar jednom lično osetio svirepe pretnje od strane nevidljive planinske sile koja svojim destruktivnim metodama uništava svako delo i svaku želju za suživotom na našem lepom Kosovu“ – naveo je Rašić.

Ocenjuje i da je za proteklih 11 godina načinjena „nepopravljiva šteta“ za opstanak Srba na Kosovu: „I naravno, tu nije kraj, kažu nam da će se oni boriti do poslednjeg kosovskog Srbina“.

Novi pripadnicima KP-a poručuje i da iz svog ličnog iskustva dobro zna kroz šta prolaze, kako oni, tako i njihove porodice.

„Brigada bezdušnih plaćenika nas prati sa zadatkom da otmu naše planove i snove, da unište naše porodice i živote, da isisaju našu krv i volju za životom, sve dok ne postanemo zombiji koji besciljno tumaraju po našim ognjištima na koja smo uvek bili najponosniji. Možda vas lično ne poznajem, ali verujte da dobro poznajem okrutnu metodologiju njihovog rada i znam koliko je teško ostati savestan i moralan u nenormalnim i nemoralnim uslovima koji nam se silom nameću“ – naveo je.

„Naš čuveni slobodarski duh je u istoriji srpstva uvek pobeđivao, pa čak i kad je ponekad izgledalo vrlo teško i beznadežno. Na vašim generacijama je težak teret odgovornosti u utemeljenju i jačanju ljudskih i moralnih vrednosti, svega onoga dostojanstvenog i plemenitog čemu su vas vaši roditelji učili, i ja znam, da ćete u toj borbi, vi pobediti. Od danas, želim da vam obećam da ću biti uz vas svim svojim ličnim i institucionalnim kapacitetima. Moja će vrata biti otvorena za sve vas. Ja lično, kao i Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova, stavljamo se vama na raspolaganje, da pomognemo na svaki mogući način da zajedno pobedimo svoje strahove, izazove, sumnje…“ – zaključuje Rašić.

Pročitajte još:

Barbano potvrdio: Tri nova pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti podneli ostavke


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.