Parlamentarci EP-a: Viznu liberalizaciju za Kosovo ne povezivati sa dijalogom

Kosovo zaslužuje bezvizni režim i tu odluku ne treba povezivati ni sa jednim pitanjem između Kosova i Srbije - ocenila je poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo, Viola fon Kramon.
Image
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Kramon se oglasila nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron upozorio da će biti razmotrena vizna politika ukoliko Beograd i Priština ne budu radili na sprovođenju francusko-nemačkog predloga.

„Kosovo zaslužuje davno zakasnili bezvizni režim i tu odluku ne treba povezivati ni sa jednim pitanjem između Kosova i Srbije. Ovde želimo da budemo kristalno jasni – putovanja bez viza nisu i ne bi trebalo da budu povezana sa Briselskim dijalogom sa Srbijom“ – navela je Fon Kramon.

„Smatramo da je važno da razgovaramo i o Srbiji i o Kosovu kada je u pitanju revizija ekonomske saradnje i sredstava u slučaju da situacija ne dođe do deeskalacije, jer nije samo jedna strana odgovorna za napredak u dijalogu“ – navela je takođe.

Dodaje i da građani Kosova zaslužuju, kao i svi ostali na Zapadnom Balkanu – slobodu kretanja širom Evrope.

„I uvereni smo da će EU održati svoje obećanje i dozvoliti građanima Kosova da slobodno putuju od 01.01.2024.“ – dodala je.

Odlaganje vizne liberalizacije bi bila „istorijska greška“ – ocenio je austrijski poslanik u EP-u, Lukas Mandl, koji je potvrdio da je on pokretač inicijative o pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Pozdravio je podršku Fon Kramon, potvrđujući da su inicijativu podržali i drugi parlamentarci – Andrej Kovačev, Ilhan Kjučuk i Andreas Šider.

Pročitajte još:

Makron: Očekujemo angažovanje Beograda i Prištine na sprovođenju francusko-nemačkog predloga

Osmani: Suspenzija viza za građane Kosova način da se ubije dijalog


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.