Petković: Apsolutna laž da Beograd sprema napad na KiM, Kurti želi krizu

Reagovao direktor Kancelarije za KiM
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da kosovski premijer i ministar unutrašnjih poslova Aljbin Kurti i Dželjalj Svečlja, žele da, verbalnim napadom na Beograd i pominjanjem događaja iz Banjske, žele da skrenu pažnju sa loše ekonomske situacije i brojne vatrene obračune na Kosovu. Apsolutna je laž Prištine da Beograd sprema napad, ističe Petković.

Odgovarajući na optužbe kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Beograd sprema novi napad na KiM, Petković je rekao da je to apsolutna laž.

„Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad. Nema nikakve obuke na poligonima, to je način da izbegne obaveza koju ima u dijalogu, jer sada smo došli do trenutka da govorimo o konkretnim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština“, istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.

Napomenuo je da Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već izazivanje krize.

Petković je rekao da je još jednom moglo da se vidi kako Kurti i Svečlja pokušavaju da obmanu celokupnu javnost, posebno međunarodnu, pozivajući se na tragični događaj 24. septembra u Banjskoj, „ne bi li optužio predsednika Aleksandra Vučića, državu Srbiju i Vojsku Srbije za umešanost u taj događaj“.

Petković je na konferenciji za novinare naveo da su Vučić, organi Republike Srbije i on sam, odgovarali na neistine „koje dolaze iz usta Dželjalja Svečlje“.

Prema njegovim rečima, Svečlja je pokušao da prikrije katastrofalnu ekonomsku i privrednu situaciju i činjenicu da se gotovo svakog dana dešavaju brojna upucavanja i u Prištini, i u drugim gradovima gde uglavnom žive Albanci južno od Ibra.

„Zato koristi temu Banjske, napad na predsednika Vučića, da izbegne konkretne korake koji idu ka formiranju ZSO“, smatra Petković.

Kako je dodao, Kurti ne želi normalizaciju odnosa, već nove krize i napade na severu KiM.

Ranije danas, Aljbin Kurti je na konferenciji za medije u Prištini rekao da Milan Radoičić „sprema novi oružani napad“ na KiM, tvrdeći da za logistiku koristi objekte preduzeća „Novi Pazar put“.

„Radoičić nastavlja pripreme za nove napade na Kosovu, održavajući tajne sastanke sa BIA“, naveo je Kurti.

Tanjug/RTS

Kurti: Radoičić planira nove napade, sastanči sa BIA-om


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.