Petković: Beograd će nastaviti da bude iskren i pouzdan partner međunarodnoj zajednici, Srbija dosledno sarađuje sa NATO-om

"Beograd će nastaviti da bude iskren i pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da na Zapadnom Balkanu bude osiguran trajan mir i stabilnost" - poručio je direktor Kancelarije za KiM.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Petar Petković se oglasio nakon konferencije za medije generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i kosovske predsednice Vjose Osmani, u Briselu.

Ona je, govoreći o nastavku dijaloga 14. septembra u Briselu, rekla da se Priština nada da će postojati „uravnotežen“ pristup EU, tvrdeći da to nekada nije bio slučaj.

Naglasila je da je ravnopravan pristup važan “ako želimo da vidimo rezultate koji doprinose miru i bezbednosti u regionu”.

Ponovila je i tvrdnje da je Priština jedina „konstruktivna strana“ u tom procesu, a da je „dugačak spisak sporazuma“ koje Beograd ne sprovodi.

Ona se potom oglasila i iz štaba NATO-a, navevši da „srpske kriminalne grupe“ na severu Kosova predstavljaju izazov za Kosovo.

Ključna Stoltenbergova poruka bila je da svako raspoređivanje KBS-a ili specijalnih jedinica na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a, da pozdravlja nastavak dijaloga u Briselu, te da je to jedini način da se reše otvorena pitanja.

Petković u svojoj reakciji navodi da je Osmani „ponovo pribegla lažima i teorijama zavere“.

„Rukovođena uverenjem da treba lagati što bezočnije da bi laž prošla kao istina, Osmani se pravarila, jer je sebi dozvolila da pomisli da u Briselu razgovara sa neinformisanim i lakovernim ljudima, koji, međutim, jasno sagledavaju situaciju na Kosovu i Metohiji i bez dileme u Prištini prepoznaju krivca za destabilizaciju na terenu“ – navodi.

On ocenjuje da se radi o nastojanju Prištine da „alibi za pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije pronađe u nekakvom izmaštanom malignom uticaju Beograda više nigde ne može da prođe“.

„I Osmani je to saznala na neposredan način – tako što joj je generalni sekretar NATO održao lekciju na konferenciji za novinare, gde je predstavljena kao gospođa Osmani sa Kosova i gde joj je jasno rečeno da takozvani KBS ne može na sever pokrajine“ – dodao je.

„NATO je u martu 2004. bio svedok surovosti i beskrupuloznosti velikoalbanskog šovinizma na Kosovu i Metohiji, i uveren sam da niko, čak ni u Briselu, ne gleda sa simpatijama na pokušaje Kurtija i njegovih ideoloških istomišljenika da izazovu reprizu martovskog pogroma i novi rat na Zapadnom Balkanu“.

„Srbija, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, dosledno sarađuje sa NATO snagama na Kosovu i Metohiji, i ta saradnja se odvija na institucionalizovan način i u dobroj veri, jer obostrani je interes da u južnoj srpskoj pokrajini bude mir, a da srpski narod bude zaštićen od zuluma i samovolje Aljbina Kurtuja“ – dodao je Petković.

Na kraju podcrtava: „Beograd će nastaviti da bude iskren i pouzdan partner međunarodne zajednice u nastojanjima da na Zapadnom Balkanu bude osiguran trajan mir i stabilnost, kako bi narodi ovog regiona u saradnji i u zajedničkom interesu okrenuli novu stranicu istorije, a na toj stranici neće biti mesta ni za Kurtija, ni za Osmani, ni za druge piromane“.

Pročitajte još:

Stoltenberg: Svako raspoređivanje KBS-a ili specijalnih jedinica na severu Kosova zahteva saglasnost KFOR-a

Osmani iz NATO štaba o bezbednosnim izazovima Kosova, pominje i „srpske kriminalne grupe“ na severu

Stoltenberg: Pozdravljam nastavak dijaloga u Briselu, to je jedini način da se reše otvorena pitanja


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.