Petković: Jedino rešenje za deeskalaciju su novi izbori, Kurti ih zapravo ne želi

I Petković o izborima.
Image
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na severu mogu da se održe samo na osnovu administrativnog upustva, pokazuje da Aljbin Kurti zapravo te izbore ne želi da sprovede i da traži sve moguće načine da ih izbegne i odloži – ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Srpska lista zatražila je od Prištine da „u najkraćem roku“ raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike u sve četiri opštine na severu Kosova.

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu, rekao je da je administrativno uputstvo objavljeno septembra rezultat posvećenosti kosovske izvršne vlasti za deeskalaciju situacije na severu, „ali i odraz našeg uverenja da tamošnji novi izbori budu vođeni demokratskom voljom građana”.

„Takozvano administartivno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sever. Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na severu, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet“ – naveo je Petković.

On je dalje ocenio da je kosovski premijer Aljbin Kurti administrativnim uputstvom „namerno zakomplikovao situaciju“:

„Uvodeći besmislenu proceduru koja podrazumeva nekakvu peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima. Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore“.

Optužio je kosovskog premijera da njegov „teror“ posebno pojačan nakon poslednjih izbora na severu – „ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa KiM“.

Zato zaključuje: „Usled nezapamćenog pritiska i nasilja tzv. Kosovske policije prema Srbima, jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na severu, kao i povlačenje Kurtijeve specijalne policije“.

Pročitajte još:

Dačić: Izbori na severu doneli bi stabilizaciju, Priština ne želi deeskalaciju

Kosovska vlada podržava izbore na Severu u skladu sa administrativnim uputstvom

Srpska lista: Priština što pre da raspiše izbore na severu, spremni smo da na njima učestvujemo


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.