Petković: Želimo nastavak dijalog ali prvo deeskalacija – da se povuče KP, KFOR da preuzme odgovornost za bezbednost

Petković o svom viđenju deeskalacije.
Image
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Beograd želi nastavak dijaloga, ali tome treba da prethodi deeskalacija situacije na terenu, tako što će se pripadnici Kosovske policije povući sa severa Kosova, a KFOR u potpunosti preuzeti odgovornost za „zaštitu Srba“ na severu – poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Petković je tokom razgovora sa ambasadorom Japana u Srbiji, Akirom Imamurom, izrazio zabrinutost zbog, kako je saopšteno je Kancelarije za KiM – upornih nastojanja Aljbina Kurtija da poništi do sada postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom.

„Što je pokazao i poslednjom izjavom da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je za Srbe garant bezbednosti i individualnih i kolektivnih prava, rušeći tako sve preduslove za stvaranje normalne društvene klime i uslova za suživot na Kosovu i Metohiji“ – stoji u saopštenju ove kancelarije.

Petković je naveo da zabrinjava i poslednja odluka kosovskih vlasti da se Azem Kurtaj, pripadnik Kosovskih snaga bezbednosti koji je na Badnji dan ove godine ranio S.S. i M.S. iz Gotovuše, brani sa slobode, što je, prema Petkovićevim rečima, svojevrsno ohrabrenje za ekstremiste i jasna poruka da pravda za Srbe na KiM ne postoji.

Petković je skrenuo pažnju na više od 430 etnički motivisanih incidenata, te naglasio da je „jedini krivac“ za trenutnu situaciju na severu Kosova kosovski premijer.

On je ocenio da Kurti istrajava na „provokacijama, jednostranim akcijama, neosnovanim hapšenjima i lažnim optužbama prema Srbima“, kao i na „nelegitimnim akcijama“ specijalaca Kosovske policije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.