Pič završio posetu obilaskom britanskih vojnika: ZSO važan korak ka multietničkom Kosovu

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič završio je višednevnu posetu Kosovu u kampu Bondstil gde se sastao sa britanskim vojnicima iz Kraljevskog puka princeze ...
Image
Foto: Britanska ambasada na Kosovu

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stjuart Pič završio je višednevnu posetu Kosovu u kampu Bondstil gde se sastao sa britanskim vojnicima iz Kraljevskog puka princeze od Velsa koji su nedavno raspoređeni na Kosovo.

Tokom posete Kosovu lord Stjuart Pič sastao se sa nizom visokih zvaničnika, ali i sa predstavnicima opozicionih sranaka, među kojima i sa srpskim političarima, te verskim predstavnicima.

Pič je posetio i manastir Gračanicu gde je razgovarao sa vladiom Ilarionom.

Sa kosovskom opozicijom i srpskim opozicionim predstavnicima razgovarao je na večeri kojoj je prisustvovao i britanski ambasador Nikolas Ebot.

Sastanku su, prema objavljenim fotografijama, prisustovali i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, lider Gi „Za Zubin Potok“ Milija Biševac, predsednik Srpskog nacionalnog foruma i jedan od lidera Srpskog nacionalnog veća, kao i vlasnik RTV Mira i direktor jednog od opštinskih odeljenja u opštini Leposavić Nenad Radosavljević.

Detaljan izveštaj o razgovoru objavio je jedino Momčilo Trajković.

Navodi se da je Trajković upoznao Piča sa „katastrofalnim stanjem“ u kome se danas nalazi srpski narod na Kosovu, ukazujući na, kako je istakao, dramatične procese iseljavanja Srba.

Trajković je optužio međunarodni faktor, prištinske i beogradske vlasti da nisu nezainteresovane za njegovu sudbinu, navodeći da su sva tri faktora generatori krize.

On je istakao da je tačno da sa Kosova odlaze i Albanci, sa mogućnošću da se vrate, dok Srbi prodajom svojih imanja „čupaju korene i nikada se više ne vraćaju“.

Upozorio je i na to da Srbi sa Kosova „prenose i kosti svojih predaka“ u centralnu Srbiju:

„Što govori o porazu i hipokriziji politike koja navodno pretenduje da rešava uzavrelu krizu“.

„Nije prirodno i normalno da Kosovo bude bez Srba. Nestanak Srba, koji su balans mira na ovim prostorima, otvara opasne procese na zapadnom Balkanu“, kazao je Trajković.

Prozvao je kosovskog premijera i ukazao na njegovu nezainteresovanost za stanje u kome se nalaze Srbi, „njegovi građani“:

„Za stanje Srba na Kosovu nemože biti odgovoran Aleksandar Vučić, već Kurti koji ima realnu vlast“.

„Kosovski Srbi se nalaze između dva autoritarna lidera, dve vatre, tigra u Beogradu i lava u Prištini, i indolentne međunarodne zajednice, i gde da se okrenu, stradaju!“.

Na pitanje integrisanja Srba u kosovski sistem, Trajković je rekao da je „to nemoguć proces, jer se ne gradi demokratsko kosovsko, već albansko društvo.

Trajković je istakao da Kurti nema demokratski kapacitet da rešava odnose sa Srbima, što je jedino mogući put. I zato je zatražio dijalog sa premijerom Kosova, koji on, kako kaže Trajković – izbegava već dve godine, predlažući lordu Piču da to Kurtiju prenese.

Trajković je insistirao na dijalogu Srba i Albanaca o njihovim zajedničkom životu na Kosovu, ostavljajući da vlasti u Beogradu i Prištini nastave razgovore o statusnim pitanjima. U tu svrhu predložio je osnivanje srpsko-albanskog foruma za dijalog i pomirenje.

Na pitanje izbora na severu Kosova, Trajković je predložio da se prestane sa militarizacijom, da se povuku „duge cevi“ i da se hitno iznađu mogućnosti da se srpski policajci vrate na sever Kosova. „To bi bio put vraćanja u normalizaciju“ – ocenio je Trajković.

Pič je, sa druge strane, u svom javnom video obraćanju naveo da je na svakom sastanku „podcrtao podršku Velike Britanije kosovskoj nezavisnosti i bezbednosti“.

Naveo je i da je pažljivo slušao „duboke zabrinutosti“ posle sukoba u Banjskoj. Velika Britanija očekuje da počinioci napada na policiju odgovaraju – naveo je.

Sa Srbima sa Kosova je razgovarao o, kako je naveo, njihovim zabrinutostima.

Podcrtao je da je sada vreme da se nastavi sa naporima da se osigura da svi građani imaju budućnost u „multietničkoj Republici Kosovo“.

„Napredak ka uspostavljanju ZSO u kontekstu šire implementacije sporazuma postignutih kroz dijalog kojim posreduje EU između Kosova i Srbije je važan korak u ovim naporima“ – zaključio je Pič.

Podsetimo, Pič je prethodno boravio i u Beogradu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.