Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Plaćena kaucija za uhapšene u slučaju „Brezovica“; Jevtić: Dobro došli kući braćo

Članovi porodica sedam osoba protiv kojih se vodi postupak u slučaju „Brezovica“, platili su danas kauciju kako bi bili pušteni na slobodu, potvrdio je Ljubomir Pantović, branilac jednog od uhapšenih.
Image
Foto: testmaxprep.com

Osnovni sud u Peći doneo je pre dva dana odluku da se sedam osoba protiv kojih se vodi postupak u slučaju „Brezovica“, puste na slobodu uz kauciju.

Međutim, nakon što su članovi porodica juče krenuli da plate jemstvo, Kosovska policija ih je privela uz obrazloženje da trebaju da prilože dokaz o poreklu tog novca.

Oni su zatim u kasnim popodnevnim satima pušteni, međutim, novac koji su izdvojili za plaćanje kaucije im nije vraćen.

Osim što im novac nije vraćen, članovima porodica su ujedno izdate potvrde o zapleni istog.

Rok za plaćanje jemstva bio je do 16.00 časova.

Na zahtev advokata, Osnovni sud u Prištini je produžio rok do danas u 14.00 časova, te su članovi porodica uhapšenih uplatili iznos za kauciju, potvrdio je Pantović.

„Sud je dozvolio produženje roka do danas do 14.00 časova i svi su platili u tom roku jemstvo, odneli potvrdu o plaćenom jemstvu u sud“, kazao je Pantović.

Prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala, Kosovska policija još uvek nije vratila prethodnog dana zaplenjeni novac, usled čega su članovi porodica uhapšenih za plaćanje kaucije morali da donesu dodatne količine novca.

Prema Pantovićevim saznanjima, tužilaštvo je pokrenulo slučaj o poreklu ovog novca.

„Ono što sam mogao da vidim po nekim kosovskim portalima, tužilaštvo je otvorilo slučaj povodom toga, uz obrazloženje da je to novac koji je došao iz Srbije“, naveo je Pantović.

Portal Zeri je preneo i da je advokat jednog od optuženih, odnosno bivšeg gradonačelnika Štrpca, Bratislava Nikolića, potvrdio da je Nikolić platio kauciju u iznosu od 50.000 evra.

Advokat ujedno očekuje da će sedmorica uhapšenih u slučaju „Brezovica“ biti pušteni posle 16 časova.

„To je procedura koja traje malo duže i oni će krenuti svojim kućama“, kazao je advokat Pantović.

Kontakt plus: U međuvremenu, sadašnji gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, podelio ja na svom profilu poruku „Dobro došli kući braćo; osmeh se vratio u grad“.

Podsetimo, akcija „Brezovica“ započeta je krajem 2021. godine, protiv lica koja se optužuju za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, na području Brezovice, davanje, odnosno primanje mita.

Među uhapšenima je više nekadašnjih predstavnika opštine Štrpce, uključujući i bivšeg gradonačelnika Bratislava Nikolića.

Aktivnosti policije u sklopu ove operacije su u prethodnom periodu realizovane u više navrata i uvek su rezultirale hapšenjima većeg broja osumnjičenih, kako Srba, tako i Albanaca. Mnogi od njih su već mesecima, odnosno duže od godinu dana u pritvoru.

Kosovski ustavni sud je ove godine doneo više presuda u kojima je utvrdio povredu ustavnih odredbi od strane Apelacionog i Osnovnog suda u Uroševcu prilikom produžetka mere pritvora uhapšenima u ovom slučaju, pre podizanja optužnice.

Kontakt Plus: Podsetimo, pojedini optuženi su proveli više od godinu i po dana u pritvoru. Detaljnije o tome čitajte u vesti Zašto su neki od optuženih u slučaju „Brezovica“ već 19 meseci u pritvoru?


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.