Počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice

(Vest se ažurira) Ogromni redovi za potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice

10.22 – Potpisivanje peticije danas do 15.00 časova 

Sa potpisivanjem peticije krenulo se jutros u 9.00 sati, a potrebno je prikupiti 3.640 potpisa, odnosno 20 odsto birača iz biračkog spiska.

Foto: Kontakt Plus

„Sala je otvorena od 9.00 do 15.00 časova i svi građani, koji su u mogućnosti, a koji jesu iz Kosovske Mitrovice, i koji imaju kosovsku ličnu kartu, mogu da dođu i da potpišu listu za smenu gradonačelnika“, izjavila je novinarima Sanja Krtinić, predstavnica Građanske inicijative za smenu gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica.

Dodaje da su od samog početka procesa, kako kaže, imali opstrukcije.

„Zakon se tumačio na ovaj ili onaj način, ali da kažemo da smo uspeli u tome samo iz razloga što poznajemo zakon, što smo bili uporni. Falilo je dosta da kažemo razumevanja od strane predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica. Dobili smo jedan dokument za potpisivanje peticije. Međutim, kako administrativno uputstvo nalaže trebalo je da dobijemo i odobrenje za korišćenje javne površine. Mi to nismo dobili na vreme, već pre dva dana i iz tog razloga sa ova peticija tek danas otvara za građane“, navodi Krtinić.

Naredni koraci su provera validnosti potpisa od strane Građanske inicijative, a potom predaja peticije Centralnoj izbornoj komisiji. Ukoliko se odobri peticija sledi referendum o meni gradonačelnika.

„Na ovo smo čekali godinu dana iz razloga što smatramo da je gradonačelnik nelegitimno, nelegalno izabran na ovim izborima, ne predstavlja glas naroda, većinskog naroda, ali ni ostalih zajednica koji žive na ovom prostoru“, navela je Krtinić.

Potpisivanje peticije počelo je jutros u 9.00 časova i u Leposaviću, gde je takođe zabeležen masovan odziv građana, javljaju mediji.

09.17 – Počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice zvanično je započelo danas.

Veliki je broj građana koji pristiže u Halu sportova kako bi dali svoj potpis podrške za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice.

Na potpisivanje se dolazi kolektivno iz institucija.

Među građanima se nalaze predsednik Srpske liste Zlatan Elek, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, bivši predsednik Srpske liste Goran Rakić, bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kao i Dragiša Milović i Igor Simić iz Srpske liste.

Tu su i pripadnici Kosovske policije, Euleksa i Kfora.

Rok za prikupljanje potpisa ističe 22. januara, a ukoliko Inicijativna grupa ne uspe da ih prikupi do tog datuma, imaju pravo da zatraže dodatnih 15 dana od kosovskog Ministarstva administracije lokalne samouprave.

Od sutra prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.