Poreska administracija Kosova oštetila Derikraviće za 313.000 evra?

Bivšem vlasniku kompanije Lika d.o.o. iz Zvečana Žarku Derikraviću, koji je svoj udeo preneo na firmu MTS d.o.o, Poreska administracija Kosova je naplatila PDV u iznosu od 313.000 evra na nezakonit ...
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

Bivšem vlasniku kompanije Lika d.o.o. iz Zvečana Žarku Derikraviću, koji je svoj udeo preneo na firmu MTS d.o.o, Poreska administracija Kosova je naplatila PDV u iznosu od 313.000 evra na nezakonit način, tvrdi Halil Voca, knjigovođa i zastupnik porodice Derikravić.

Kompanija Lika d.o.o. Zvečan (kablovski operater) koja je bila u vlasništvu Boža i Žarka Derikravića, poslovala je od 2013. zaključno sa 10. decembrom 2019. godine kada je potpisan ugovor o prenosu sto odsto vlasništva na firmu MTS d.o.o. za 1.200.000 evra.

Bivši vlasnik kompanije Lika d.o.o. Žarko Derikravić je naveo da je 6. aprila 2022. godine Poreska administracija Kosova, kako je dodao, bez ikakvog pisanog obaveštenja povukla novac sa žiro računa, uračunala porez na dodatu vrednost (PDV) i kapitalnu dobit u iznosu od 313.000 evra, a tek nakon dva meseca ga obavestila o tome.

Zašto je obračunat PDV?

„Ovim putem pitam zašto je obračunat PDV iako nemaju zakonsku osnovu? Poreska administracija Kosova naplatila je PDV na kupovinu akcija. Ja, kao suvlasnik firme Lika.d.o.o, uredno sam platio porez Poreskoj administraciji Kosova od 2013. do 2019. godine“, kazao je on.

Derikravić je istakao da je uračunavanje PDV-a firmi Lika d.o.o. „jedinstven slučaj“.

„Druge firme kao što su VGN, PRKDS-IMPULS, Herc i ostali kablovski distributeri nisu platili PDV, već kapitalnu dobit od 10 odsto. Ovim putem pitam ko je proglasio da sam ja rizičan i da izbegavam plaćanje kapitalne dobiti, iako sam platio sav porez za šest godina rada moje firme“, dodao je Derikravić.

Bivši vlasnik kompanje Lika d.o.o. je naveo da su novčana sredstva bila na računu, kao i da nije izbegavao plaćanje kapitalne dobiti.

On je potom upitao da li je namerno ili nenamerno obračunat PDV na njegovu firmu.

„Moja firma je prodata za 1.200.000 evra. Podsećam, to su akcije na koje se ne obračunava PDV. Sve ostale firme VGN, PRKDS-IMPULS, Herc, za koje znam koliko su plaćene, njima nije obračunat PDV, već samo kapitalna dobit od deset odsto“, zaključio je Derikravić.

U decembru 2019. godine MTS d.o.o. sklopio je ugovore o prenosu deonica u vlasništvu od sto odsto sa kompanijama VGN NET, LIKA d.o.o, PRKDS-IMPULS u ime I. R. – B. I, kao i Herc International.

Voca: Poreska administracija Kosova prisvojila 313.000 evra

Knjigovođa i zastupnik porodice Derikravić Halil Voca se ovim slučajem bavi od septembra prošle godine.

„Kompanija Lika sa bivšim vlasnikom, sada pokojnim Božom, i sa Žarkom je 2021. godine bila predmet kontrole ispunjavanja poreskih obaveza, koje su sve ispunili. Iznos sredstava je bio oko 60.000 evra, dok je u martu 2022. Poreska administracija pokrenula postupak o kontroli za porez na lične prihode za Žarka i Božu Delikravića“, rekao je Voca.

„U nalogu se vidi“, dodao je Voca, „da Poreska administracija ne predviđa da predmet kontrole bude i PDV“.

„Kao rezultat kontrole, proističe da je kapitalna dobit 100.517 evra, dok kod PDV-a imamo 186.010,80 evra plus kazne i kamata. Poreska administracija 6. aprila 2022. konfiskuje sredstva na računu pokojnog gospodina Bože Derikravića i Žarka Derikravića jer su oni bili suvlasnici u kompaniji Lika i deoničari, sa po 50 odsto kapitala“, kazao je on.

Voca je dodao da se jasno vidi kako je Poreska administracija Kosova u ime PDV-a prisvojila više od 313.000 evra.

„Nakon što sam dobio ovlašćenje od Žarka Derikravića, obratio sam se advokatu Poreske administracije 5. decembra 2022. sa zahtevom da se izvrši revizija i povraćaj na ponovno razmatranje čitavog predmeta za porodicu Derikravić. Nažalost, oni su odbili i obrazložili su svoju odluku time da je prošao zakonski rok za žalbe“, naveo je Voca.

Zastupnik porodice Delikravić je dodao da je Poreska administracija, regionalna kancelarija u Mitrovici, izvršila krivično delo prema Zakonu o krivičnom postupku Kosova od strane inspektora i šefa kontrolne ekipe sa regionalnim direktorom jer nije ispoštovana procedura. Po njegovom mišljenju, reč je o teškoj povredi zakona jer se uračunava PDV pri prodaji deonica.

„Prodaja deonica je finansijska transakcija i oslobođena je PDV-a“

Prodaja deonica je suprotna snabdevanju robama i uslugama jer je reč o finansijskoj transakciji, objasnio je Voca.

„Radi se o stvarima koje su oslobođene PDV-a. Mi na Kosovu nemamo drugi takav slučaj da je nekome nametnut porez na dodatnu vrednost osim njima“, dodao je on.

Zastupnik Voca je naveo da se otvorenim pismom o ovom slučaju obratio i ministru finansija u Vladi Kosova Hekuranu Muratiju.

Prema rečima Halila Voce, dug poreskih obveznika na severu Kosova kreće se oko 35.000.000 evra.

„U Severnoj Mitrovici je bilo takvo stanje da se niko nije pobrinuo za poreske obveznike i za ljude koji su prijavljeni po kosovskom poreskom sistemu. Na severu je napravljeno jedno stanje, hajde pustimo te ljude da greše, mi imamo sredstva da ih kaznimo. Krajni cilj kosovske službe je bio da ti ljudi budu kažnjeni, nije bilo ni edukacije, ni informisanja, ni rada kojim bi se informisali poreski obveznici ili firme. Jednostavno su pustili ljude da greše, pa da ih kazne“, kazao je.

„MTS kažnjen bez zakonskog osnova“

Agencija Kosova za zaštitu konkurencije (AKK) je nedavno saopštila da je filijali preduzeća MTS – ogranku Telekoma Srbije na Kosovu – izrečena novčana kazna veća od 1.500.000 evra jer je prekršila odredbe Zakona o zaštiti konkurencije. Voca je istakao da ta kazna nema zakonsku osnovu.

„Da li je kazna izdata po nekom političkom ključu? Ja mogu samo da se izvinim jer političar nisam. Ali, ova kazna ili da nešto nije bilo u redu sa kupoprodajom, to uopšte nije tačno. Kupoprodaja je bila zakonita, prema tome i ova kazna i situacija sa Delikravićem nemaju zakonsku osnovu“, naglasio je on.

MTS ima firmu koja se u njihovo ime bavi knjigovodstvom na Kosovu i to je Dilojt (Deloitte) Kosovo.

„To je najbolja firma na svetu za vođenje knjiga i davala je sve vreme savet MTS-u. Oni nisu prekršili nijedan zakon Kosova u slučaju kupovine. Ja sam bio deo te prodaje, sve smo radili po zakonu, ugovore. Transfer novca je izvršen preko Centralne banke, svi su znali da će doći do kupoprodaje“, zaključio je Voca.

Konferencija „Nezakonita naplata poreza porodici Derikravić iz Zvečana koja je MTS-u prodala kompaniju Lika d.o.o. (kablovski operater), koja se bavi pružanjem televizijskih kablovskih usluga“, održana je u Medija centru u Čaglavici.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.