Premijeri Rute i Betel zabrinuti zbog tenzija na Kosovu, Vučić obećava mir

Aleksandar Vučić dočekao je večeras u Palati "Srbija" premijere Holandije i Luksemburga.
Image
Foto: Tanjug

„Rastuće tenzije između Srbije i Kosova su nas zabrinule, kao i nasilje nad civilima, novinarima, misijama EU i NATO na Kosovu“, poručio je holandski premijer Mark Rute, koji je naglasio da obe strane moraju da preduzmu korake ka deeskalaciji, a potom i normalizaciji u dijalogu pod okriljem EU.

„Stabilni odnosi su od suštinskog značaja za obe zemlje i njihove evropske integracije, kao i vladavina prava, zaštita manjina, sloboda medija i borba protiv dezinformacija“, rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kolegom iz Luksemburga Gzavijeom Betelom u Beogradu.

Premijer Luksemburga je kazao da je važno da dođe do smirivanja tenzija između Beograda i Prištine, dodajući da on i holandski premijer Mark Rute sutra putuju u Prištinu.

„Postoji mapa puta koju je izradio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak. Važno je da se postigne uspeh, reči su dobre, ali dela još bolja“, rekao je Betel.

Vučić je poručio da imaju različite poglede o KiM, ali da Srbija zna šta je njen posao.

Obećao sam da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost, rekao je Vučić.

„Pomalo sam uplašen, jer taj stepen neodgovornosti kod nekih u regionu nikada nisam video u svojoj politčkoj karijeri“, dodao je on.

Vučić: Dve mere deeskalacije Srbija sprovela, treća mora simultano

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija sprovela dve od tri mere za deeskalaciju sukoba na severu Kosova i Metohije, dok poslednju meru Priština i Beograd moraju sprovesti simultano.

„Zajednica srpskih opština ne obuhvata samo četiri opštine, već još šest njih južno od Ibra. Briselski sporazum nije primenjen u najvažnijem delu, a to je formiranje ZSO, potpisan pre deset godina, a formiranje ZSO bio je preduslov da Srbija ispuni sve ostalo. Nema nade da uskoro vidimo formiranje ZSO“, rekao je Vučić.

On je nakon sastanka sa premijerima Holandije i Luksemburga u Beogradu, poručio povodom situacije u Francuskoj, da podržava francusku vladu i francuskog predsednika i da se nada da će se organi reda izboriti sa krizom.

Razgovore sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom Ruteom i Gzavijeom, Betelom Vučić će nastaviti tokom večeri.

FoNet/RTS/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.