Priština smatra da je ostavka gradonačelnika na severu zahtev Beograda

Odgovor na izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan
Image
Foto: Kontakt Plus

Ministar za administraciju lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Eljbert Krasnići, izjavio je danas da je „ostavka albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova zahtev Beograda“.

On je tako prokomentarisao izjavu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je ostavka gradonačelnika najbolji način za raspisivanje novih izbora.

Krasnići je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da „mi nismo ovde da brinemo o potrebama Beograda“ i ostao pri stavu da albanski gradonačelnici treba da budu smenjeni putem peticije na osnovu novog Administrativnog uputstva.

„U prošlosti su gradonačelnici na severu zemlje bili na raspolaganju Srpskoj listi i kriminalnim grupama a nikada građanima, administrativno vođenje je demokratski proces… a sve ostalo nije zahtev tamošnjih građana, niti gradonačelnika, to su zahtevi Beograda“, rekao je Krasnići.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi najbrži i najlakši put za održavanje novih izbora na severu Kosova bio da aktuelni albanski gradonačelnici podnesu ostavke.

Albanski gradonačelnici u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – došli su nakon aprilskih izbora, koje su lokalni Srbi bojkotovali.

Gradonačelnici su potom uz pomoć policije krajem maja ušli u opštinske zgrade, čemu se tamošnje srpsko stanovništvo usprotivilo.

Došlo je i do eskalacije situacije kada su se u Zvečanu Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu. Tom prilikom bilo je na desetine povređenih na obe strane.

Zapadne zemlje su odgovornost za ovu krizu prebacile na Kosovo i tražile hitnu deeskalaciju situacije.

U međuvremenu je zvanična Priština, pored ostalog, pristala da organizuje nove izbore i tim povodom izradila administrativno uputstvo na osnovu kog građani putem peticije mogu smeniti gradonačelnike.

Od Beograda je, s druge strane, zatraženo da obezbedi bezuslobno učešće Srba na predstojećim izborima na severu Kosova.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.