Priština usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Vlada u Prištini donela je konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, pravdajući je javnim interesom, a na osnovu pravosnažnih sudskih presuda.
Image
Foto: RTS

Odluka je doneta na današnjoj elektronskoj sednici vlade u Prištini.

“Vlada je donela konačnu odluku za javni interes nepokretnosti vlasnika i zinteresovanih strana koje su pogođene realizacijom ‘Infrastrukturnih projekata od javnog interesa’, u Opštini Leposavić i Opštini Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova Kosova”, saopšteno je iz vlade.

Nema detalja šta poslednja odluka podrazumeva, a kada je prvi put doneta prošle godine, podstakla je vlasnike imanja, uglavnom srpske nacionalnosti, na proteste zbog toga što im oduzimaju zemlju bez ikakvog objašnjenja i rasprave.

U javnim raspravama održanim kasnije predstavnici vlade nisu objasnili vlasnicima imanja i širokoj javnosti šta konkretno predstavljaju infrastrukturni objekti od javnog značaja, mada je na terenu vidljivo da su centralne vlasti u Prištini na pojedinim parcelama označenim za eksproprijaciju, već izgradile baze za smeštaj specijalne pogranične policije.

Na osnovu žalbi advokata, zastupnika vlasnika imanja označenih za eksproprijaciju, krajem prošle godine u Osnovnom sudu u Pristini poništena je preliminarna odluka Vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok i vraćena je na ponovno odlučivanje.

RTS

Kancelarija za KiM: Atak na privatnu imovinu Srba

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ovu odluku vide kao atak na privatnu imovinu Srba.

„Pred očima kompletne međunarodne zajednice Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i ponovo demonstrira da kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga“, reakcija je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaju da je s tim ciljem danas doneta i nova odluka kosovske vlade o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kao novi atak na privatnu imovinu Srba, dok istovremeno, dodaju u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi predstavnici „prete otvaranjem mosta na Ibru kao novi vid provokacije i zastrašivanja Srba”.

Ukazuju da su se protiv nelegalne eksproprijacije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice.

„Iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu Kosova i Metohije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice, uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, te da su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrspkom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu“, ističe se u saopštenju.

„Srbi na severu Kosova i Metohije pune tri godine taoci su Kurtija i njegove nasilničke i ratnohuškačke politike, a na meti su i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijano ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa „Rajska banja“, izbacivanje redakcije „Jedinstva“ na ulicu, dok njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova. To je Kurtijeva demokratija i vladavina prava, iza koje se krije ogoljeni terror“, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.