RSE: Susret pregovarača Beograda i Prištine 19. marta

Radio slobodna Evropa saznaje iz diplomatskih izvora da će se 19. marta održati runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine.
Image
Foto: Gazzeta Express

Kako navode ovi izvori, očekuje se da će na tom sastanku biti reči o redosledu primene o sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, kao i o drugim pitanjima, uključujući, eventualno, korišćenje valuta za plaćanje ili ono što se sada zove „pitanje dinara“.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji se nalazi u poseti Prištini je već nagovestio da će doći do sastanka. On je nakon susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna tokom sastanka o ovom pitanju sledećeg utorka, ne iznoseći više detalja.

Eskobar je posle sastanka sa Kurtijem, novinarima rekao da su propisi Centralne banke Kosova o dinaru „doneli probleme nekim građanima ove države“, dodajući da su SAD zbog toga „veoma zabrinute“.

„Premijer je ovo prihvatio i obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas izneo“, rekao je Eskobar.

Pitanje dinara je zateglo odnose između Kurtijeve vlade i američke administracije, pošto su američki zvaničnici ranije izjavili da ih kosovska izvršna vlast ne tretira kao partnere.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanja na Kosovu.

Država Srbija dodeljuje milione evra Srbima na Kosovu isplatama u dinarima – plata, penzija i dodatne pomoći.

Odluku o uredbi Centralne banke Kosova kritikovale su SAD i Evropska unija, koje su tvrdile da je doneta bez prethodnih konsultacija i bez razmatranja negativnih uticaja na srpsko stanovništvo na Kosovu.

Vašington je tražio da Kosovo odloži primenu odluke, dok je EU tražila da se za ovo pitanje pronađe rešenje u okviru dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine, uz posredovanje evropskog bloka.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.