SAD očekuju mirne i fer izbore u Srbiji: Nova vlada da nastavi pregovore sa Prištinom i put ka EU

Izjavio pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Image
Foto: Shutterstock

Amerika očekuje da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu sa pravilima, da proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa vlastima u Prištini i put evropskih integracija, rekao je za Glas Amerike Džejms O’Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

„OEBS ima brojnu izbornu misiju u Srbiji i pažljivo će pratiti kako se izbori sprovode. Očekujemo da će biti međunarodnih komentara u vezi tim kako su se izbori odvijali”, rekao je O’Brajen, odgovarajući na pitanje srpskog servisa Glasa Amerike.

Izbori u Srbiji, parlamentarni, pokrajinski u Vojvodini, kao i u više od 60 gradova i opština među kojima je Beograd, biće održani u nedelju, 17. decembra.

„Srpski narod će glasati kako želi. Očekujemo od vlade da se pridržava sporazuma koje je sklopila u vezi sa Kosovom. U poslednjih nekoliko meseci, videli smo određeni napredak u tome. Znate, neke od ključnih spornih stvari počinju da se rešavaju – registarske tablice, carina,… Potrebno je da se to nastavi kad nova vlada preuzme dužnost, ali moramo da vidimo i dalji napredak”, rekao je.

O’Brajen je istakao da budućnost balkanskog regiona leži u jedinstvenom evropskom tržištu i članstvu u EU.

„Ali ja ne glasam, a do tih odluka će proći još više godina. Da bi se zaista pridružile jedinstvenom evropskom tržištu, potrebno je da dve strane razreše razlike, priznaju granice i saglase se da će sarađivati. Očekujemo da iznova rade na tome – počevši sada sa obavezama koje su već preuzeli”, naveo je američki diplomata.

„Amerika će nastaviti da naglašava koliko je važan završetak posla na Kosovu“

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O’Brajen je kazao da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu Kosova, u oblastima gde se nalazi brojno srpsko stanovništvo.

„To je oblast u kojoj je ojačan KFOR, snage NATO-a. I evropska misija EULEX takođe je veoma aktivna u poslednje vreme. Dakle, nijedna strana nema razloga da tamo izaziva tenzije, a taj prostor treba da ostane miran”, rekao je on.

Kao jednu od mera za smanjenje napetosti, O’Brajen je naveo povratak Srba u javne institucije, prenosi N1.

„Srpski građani Kosova koji žive u tom regionu trebalo bi da budu dobrodošli nazad u javne institucije i to će smanjiti napetosti. A onda je, iskreno, pred obema stranama veliki posao da se postaraju da nastave put normalizacije koji je dogovoren prošlog marta u Ohridu. Dakle, ima posla”, podsetio je.

O’Brajen je kazao i da će Amerika nastaviti da naglašava koliko je važan „završetak tog posla narednih meseci”.

„Ali šira slika je da su njihove ekonomije već povezane sa Evropskom unijom i sada treba da sprovedu reforme i da se obavežu da će biti deo te zajednice. I dok to budu radili, mislim da će se tenzije smanjiti i da će imati normalniji odnos”, rekao je O’Brajen.

Početkom decembra, EU je zatražila od Evropske komisije i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka da u pregovaračko poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije, do kraja januara naredne godine, hitno budu uvrštene i obaveze iz Ohridskog sporazuma, podseća Glas Amerike.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.